Afaceri

articolul anterior articolul urmator

UPDATE E.ON, GdF şi alte companii au rezervat importurile de gaze naturale pe conducta Arad-Szeged. Iulian Iancu spune că Gazprom deţine controlul

6
4 Jun 2014 19:06:02
Autor: Daniel Ionascu
Singura conductă care transporta gaze alternative la importurile ruse a fost rezervată de Gazprom
Singura conductă care transporta gaze alternative la importurile ruse a fost rezervată de Gazprom

Informaţia că Gazprom a rezervat toată capacitatea de transport a gazelor dinspre Ungaria spre România, pe conducta Arad-Szeged este incorectă, a declarat, pentru "Adevărul", Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. Anterior, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor a afirmat că gigantul rus a rezervat toată capacitatea gazoductului, blocând astfel orice import din vest al României.

 
UPDATE Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, neagă acest lucru. "Informaţia că Gazprom a rezervat toată capacitatea dinspre Ungaria spre România este incorectă. GdF, E.ON şi alte firme au capacitate rezervată", a declarat, pentru "Adevărul", Răzvan Nicolescu.
 
„Gazprom a rezervat toţi cei 60.000 de metri cubi orari, şi a blocat astfel orice import din vest al României“, afirma Iancu zilele trecute.


În acest mod, România ar fi din nou captivă la mâna ruşilor, celelalte surse de import fiind conductele de la Medieşu Aurit şi Isaccea- Negru Vodă. 

Conducta Arad-Szeged este importantă în perspectiva siguranţei alimentării dacă Gazprom va tăia zilele următoare livrările de gaze pentru Ucraina, în contextul anexării Crimeei de către Rusia şi a confruntărilor armate din estul ţării între forţele militare ale Kievului şi separatiştii pro-ruşi.
 
Nabucco a căzut, SOCAR a ales o altă rută
 
Anterior, România a sprijinit realizarea gazoductului Nabucco, dar acesta a clacat, după ce acţionarii imensului zăcământ de la Shah Deniz, din Azerbaidjan, au decis ca gazul să fie livrat prin gazoductul concurent Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ulterior, trei companii din consorţiul care dezvoltă câmpul gazerifer Shah Deniz, respectiv British Petroleum, SOCAR şi Total, au anunţat vor prelua  50% din gazoductul TAP.
 
SOCAR a câştigat anul trecut licitaţia pentru achiziţia DEPA, care livrează gaze în Grecia. Gazoductul TAP trece prin Grecia.
 
Un alt proiect pe care îl sprijină România îl constituie AGRI, care presupunea realizarea unui terminal de gaze lichefiate la Constanţa şi importuri din Georgia. Gazul urma să provină din Azerbaidjan, care trebuia să ajungă în Georgia prin conducte. La Batumi urma să se realizeze un terminal de gazeificare, iar „aurul albastru“ trebuia să fie transportat de-a lungul Mării Negre cu ajutorul unor nave speciale. 
 
AGRI nu mai are şanse
 
Constantin Niţă, ministrul Economiei, declara în ianuarie că acţionarii AGRI vor decide în acest an dacă vor continua sau nu investiţia în proiect. Acţionarii AGRI sunt producătorul român de gaze Romgaz, Georgian Oil and Gas Corporation, SOCAR şi grupul maghiar de stat MVM. Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.
 
Exploatările din Marea Neagră, alternativă certă
 
Singura alternativă viabilă pentru gazul rus îl constituie dezvoltarea zăcămintelor din Marea Neagră. Anterior, Exxon Mobil şi Petrom, care explorează un perimetru în Marea Neagră au anunţat o „potenţială descoperire“, care ar conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
 
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat recent că din 2019 România va produce mai mult gaz decât poate consuma. El se referă exact la acest zăcământ al Petrom şi Exxon. 
 
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, a declarat astăzi că Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, trebuie să îşi modernizeze ţevile pentru a putea aduce gazele din Marea Neagră.
 
Mai puteţi citi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iris IRIS
4.06.2014, 19:25:32

Dar v-ati asteptat la altceva ?

Preda Mihailescu
4.06.2014, 20:47:55

Inteleg ca se revela o asemanare intre Gazprom si tigani. Si unii si altii folosesc liberalitatea IMPUSA a legilor EU in scopul opus celor in care au fost gandite. Cum Rromi sunt adusi cu autobuzul sa colecteze ajutor social, caci regulamentul EU cere sa nu se puna conditii - asa Gasprom blocheaza transportul de gaz in favoarea sa, caci regulamentul EU cere deschidere nelimitata a pietii. In rest, piata este libera! Oarecum!

+2 (2 voturi)
STEFAN MATEI
5.06.2014, 07:03:18

preda,ce ne vom da cu capul de pereti la iarna si partenerii ne vor trimite rakete pt aparare,vom vedea desteptii care pupa cururi acum cu ue si usa ce vor mai zice,zilnic santem tradati de asa zisii aliati,socar vrea afaceri in europa dar face alte jocuri.unele tari se protejeaza f inteligent de acest tip de afaceri,eu te primesc pe piata si tu nu vii decat cu hale si distributie,este greu cu guvernele corupte

0 (2 voturi)
Preda Mihailescu
5.06.2014, 10:25:55

Stefan Matei @ Si totusi, balanta romanii trebuie sa o tina, intre tradari noi si tradari vechi. Si vad ca este greu, sar toti intr-una sau alta dintre extreme si se incaera intre ei! Asta gasec mai trist ca orice! EU este depasita de evenimente - era deja depasita de evenimente cu Grecia singura, acuma si cu Ucraina si alegerile, nu te poti bizui sa aibe reactii folositoare, dela sine putere. Singura sansa sunt niste paragrafe utile scoase dela naftalina, si o politica romaneasca pentru tara si nu pentru ciolan. Ceva ceva s-ar putea ajunge in acest fel. Ce vezi tu despre protectionsim asimetric este perfect adevarat - dar ce deplang eu este ca nu exista o coeziune mai puternica a unei societati ADEVARAT civile ( nu gds si alti inrolati ), a oamenilor care circula, descopera, vorbesc in lume. Ar descoperi ca in Polonia, Slovacia, Croatia, Baltica sunt aceleasi probleme, si in loc sa se ascunda fiecare si lasa manati la concurenta unii cu altul, se poate forma o coeziune, din societate catre politica, daca nu merge alftel. Idei de genul acesta sunt in ritm cu timpul! Caci dela sine, politica nu ne va ajuta nici din interior si nici din exterior.

+2 (2 voturi)
STEFAN MATEI
6.06.2014, 06:55:17

preda,este corect ce spui,dar romania este un stat omv santem captivi omv cat timp aceasta tara si societatea romaneasca nu intelege acest lucru este ff greu,avem nevoie de oameni de valoare in conducerea acestei tari,liderii politici cel mult sefi de piete in sectoare

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările