Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Gerea: Combinatul ArcelorMittal Galaţi poate fi sprijinit prin fondul de eficienţă energetică

1
3 Jul 2015 21:09:58
Autor: Daniel Ionascu
ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România, a primit nenumărate subvenţii de la stat
ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România, a primit nenumărate subvenţii de la stat

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi ar putea fi spijinit prin finanţarea zonei de eficienţă energetică, a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, care a vizitat astăzi compania.

Gerea a adăugat că se încearcă găsirea unor surse de finanţare pentru fondul de eficienţă energetică deja înfiiinţat.
 
„Pe cei de la ArcelorMittal putem să îi ajutăm intervenind şi sprijinindu-i cu posibilitatea finanţării în zona de eficienţă energetică, este o problematică esenţială şi pentru România. Încercăm să găsim surse de finanţare pentru fondul de eficienţă energetică care este deja înfiiinţat şi ar trebui să funcţioneze exact în această direcţie şi sperăm ca împreună cu colegii mei, contând şi pe promisiunile celor de la ANRE, să reuşim să asigurăm - să spunem - prima finanţare în acest domeniu către ArcelorMittal pentru că dânşii au nişte proiecte şi nevoi“, a afirmat Gerea.
 
Ministrul Gerea a precizat că reprezentanţii combinatului de la Galaţi au în vedere realizarea unei investiţii de 32 de milioane de euro, care va duce la creşterea eficienţei energetice.
 
Gerea a făcut o vizită la Combinatul ArcelorMittal din Galaţi, unde a discutat cu reprezentanţii companiei despre o serie de aspecte legate de îmbunătăţirea cadrului general de activitate al societăţii sau de creşterea eficienţei energetice.
 
În ultimii zece ani, ArcelorMittal Galaţi a investit aproximativ 800 de milioane de euro pentru modernizări tehnologice, ale echipamentelor de producţie şi înlocuirea utilajelor uzate. Aceste investiţii au condus la eficientizarea lanţului de producţie.
Compania face parte din cel mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal şi prezent în peste 60 de ţări.
 

Telenovela Electrocentrale Galaţi-Apaterm-Romgaz

 
Astfel, s-a discutat inclusiv despre posibilitatea ca ArcelorMittal Galaţi să poată furniza abur către societatea Electrocentrale, care să reia producerea apei calde care ar urma să fie distribuită populaţiei oraşului, după ce această societate a sistat procesul de producere a agentului termic, la începutul lunii aprilie, în vederea rentabilizării.
 
În municipiul Galaţi sunt probleme grave în sistemul centralizat de termoficare prin care se asigură apa caldă şi căldura. Astfel, nu se mai furnizează apă caldă în sistem centralizat de la începutul lunii aprilie, când s-a sistat şi furnizarea agentului termic. Într-o primă fază, Curtea de Apel Galaţi a emis o hotărâre irevocabilă privind declararea falimentului societăţii Apaterm, care asigura furnizarea agentului termic şi apei calde în oraş.
 
De la 1 aprilie, conducerea societăţii Electrocentrale, cea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a decis, în vederea rentabilizării, să întrerupă până în 30 septembrie livrarea energiei termice către sistemul centralizat al oraşului. 
 
Conducerea Electrocentrale anunţa, la acea vreme, că societatea nu mai primeşte gazul necesar producţiei din cauza datoriilor pe care le are către Romgaz. 
 
Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Sinan Mustafa, declara că societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm SA o datorie curentă de aproximativ 64 de milioane de lei, care include factura lunii martie 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Popescu
3.07.2015, 23:49:34

Pai l-am vindul unui "investitor strategic" si acum tot staul roman s-l sprijine. Pai dece s-a mai vindut ?

Modifică Setările