Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Gigantul SOCAR susţine că încă mai este interesat de preluarea Oltchim. Azerii au deja în Turcia un alt combinat petrochimic, Petchim

0
23 Jun 2014 17:55:35
Autor: Daniel Ionascu
Combinatul Oltchim este în insolvenţă din luna ianuarie 2013
Combinatul Oltchim este în insolvenţă din luna ianuarie 2013

Grupul azer de petrol şi gaze SOCAR, deţinut de către stat, este în continuare interesat de preluare combinatului Oltchim şi analizează această oportunitate, a declarat, azi, Hamza Karimov, şeful SOCAR România, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2014.

„Ne uităm cu interes la Oltchim, care este un proiect important pentru statul român. SOCAR în continuare analizează această oportunitate, dar nu există o opinie concretă în acest sens“, a spus reprezentantul companiei.
 
Potrivit acestuia, partea română şi filiala din Româna au trimis deja toate datele tehnice referitoare la Oltchim către compania-mamă, care va analiza oportunitatea şi va lua o decizie finală.
„Noi avem un alt combinat petrochimic în Turcia, Petchim, şi am planificat investiţii de 6-7 miliarde de euro într-o rafinărie în Turcia, tot pe partea de petrochimie. Avantajul Oltchim este că poate produce mai ieftin“, a precizat Karimov.
 
Termenul pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesaţi să cumpere Oltchim a fost 6 iunie 2014, dar niciun investitor interesat nu s-a înscris în cursă.
 
Guvernul nu va închide niciodată Oltchim, iar dacă niciun investitor nu va depune oferte până pe 6 iunie, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, la începutul lunii iunie, Constantin Niţă, ministrul Economiei.
 
Ministerul Economiei trebuie să preia rafinăria Arpechim de la Petrom, pentru a vinde cele două unităţi la pachet. Autorităţile nu au reuşit, însă, să facă acest lucru.
Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie 2013. Statul a separat activele „viabile“ ale Oltchim, urmând ca acestea să fie vândute fără datorii, iar suma colectată va ajunge la creditori. Preţul la care au fost scoase la vânzare activele a fost de 305 milioane de euro. Rafinăria Arpechim este în conservare. 
 
Anterior, consorţiul chinez format din Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum s-a declarat interesat de achiziţia Oltchim la pachet cu Arpechim. Alături de aceta, mai este interesat SIF Transilvania, dar şi Chimcomplex Borzeşti, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza. Acesta a participat şi la tentativa de privatizare a Oltchim din anul 2012.

Mai puteţi citi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările