Grigorescu vrea să aducă manageri privaţi şi la Elcen, RATEN, Oil Terminal şi Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei vrea să introducă în perioadă următoare management profesionist la mai multe companii din subordine, între care Electrocentrale Bucureşti, Oil Terminal, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), dar şi la Complexul Energetic Oltenia – aflat în proces de restructurare pentru a se lista pe bursă – şi la Hidroelectrica, aflată în insolvenţă în acest moment.

Pe lângă acestea se mai află pe listă Compania Naţională a Uraniului, societatea Electrocentrale Grup – separată la spargerea ELCEN, Electrocentrale Constanţa – care asigură încălzirea în acest municipiu, dar şi la Uzina Termoelectrică Midia. 

Informaţiile apar în proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare pe anul 2016 al Ministerului Energiei, postat pe site-ul Executivului.

Electrocentrale Grup a preluat părţile rentabile din Termoelectrica, fiind înfiinţată în anul 2012. Aceasta deţine 100% din Electrocentrale Galaţi, un proiect fotovoltaic de 1,7 MW la Brăila, dar şi 70% din Electrocentrale Titan. La rândul său, aceasta din urmă deţine termocentrala de la Fântânele, judeţul Mureş, şi CET Titan din Bucureşti. 

Electrocentrale Bucureşti asigură încălzirea şi apa caldă în Capitală, fiind cel mai mare producător de energie termică din ţară, cu o cotă de circa 40%.

Compania Naţională a Uraniului se află implicată într-un scandal cu Nuclearelectrica, după ce aceasta din urmă i-a reziliat contractul în decembrie 2015, ca urmare a creşterii preţului pentru concentratul de uraniu cu 76%.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) s-a separat de Electrica şi deţine participaţiile minoritare ale statului la filialele de distribuţie şi furnizare a energiei deja privatizate. Compania este şi „moştenitorul“ legal al proceselor derulate de către statul român la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris, prin care autorităţile acuză Enel, E.ON şi CEZ că nu şi-au respectat contractele de privatizare. Statul român cere daune totale de peste 1,3 miliarde de euro.

De asemenea, pe listă se mai găseşte Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) Mioveni. Aceasta s-a desprins din Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) înainte ca aceasta să intre în insolvenţă în 2013.

În fine, documentul menţionează că Romgaz şi Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului, pentru care recrutarea de administratori s-a făcut în 2013 au în acest moment posturi ocupate temporar în rândul Consiliilor de Administraţie. SN Închideri Mine gestionează cele 3 mine neviabile de huilă din Valea Jiului, care vor fi închise până în 2018.

Potrivit proiectului de HG, activitatea de recrutare a administratorilor la companiile enumerate va costa 4,3 milioane de lei.

Ministerul Energiei se aşteaptă ca în acest an să primească dividende în valoare de 1,123 miliarde de lei de la companiile la care este acţionar, sumă la care se adaugă venituri de 800 de milioane de lei din vânzarea unui pachet de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite