Grupul polonez Maspex a achiziţionează producătorul de apă minerală Rio Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rio Bucovina este unul dintre cei mai mai producători de apă minerală din România
Rio Bucovina este unul dintre cei mai mai producători de apă minerală din România

Grupul polonez Maspex a semnat un contract condiţional pentru preluarea Rio Bucovina, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa apelor îmbuteliate, cu facilităţi de producţie la Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu.

Preluarea Rio Bucovina este condiţionată de obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei, precum şi de efectuarea cu succes a acţiunii de due diligence, se arată într-un comunicat al Maspex Wadowice.

Tranzacţia include, printre altele, achiziţionarea celor trei facilităţi de producţie ale Rio Bucovina, localizate în Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu, precum şi a brandului „Bucovina“.

Rio Bucovina este unul dintre cei mai mari producători de ape minerale naturale de pe piaţa românească. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucător ca volum, deţinând o cotă de aproape 10% din piaţa apelor îmbuteliate (date de piaţă aferente perioadei aprilie - mai 2015).

„Achiziţionarea Rio Bucovina de către una dintre cele mai mari companii poloneze din Europa Centrală şi de Est va constitui un moment foarte important pentru piaţa de FMCG din România. Ca parte a Grupului Maspex, alături de Tymbark Maspex România, Rio Bucovina îşi va consolida şi mai mult poziţia pe piaţa producătorilor de apă minerală naturală, apă de izvor şi apă de masă din România“, a afirmat directorul general al Rio Bucovina, Dorel Radu.

Tranzacţia va reprezenta cea de-a 18-a preluare a grupului Maspex Wadowice şi cea de-a treia pe piaţa românească. În anul 2007, Tymbark Maspex România, parte a Maspex, a achiziţionat brandul Arnos, iar în anul 2013 mărcile Salatini şi Capollini, de pe segmentele biscuiţi săraţi (crackers) şi covrigei (brezels).

„În România deţinem o poziţie foarte bună pe segmentul produselor instant, cu brandurile La Festa şi Ekland, pe piaţa sucurilor, nectarurilor şi a băuturilor răcoritoare cu brandurile Tedi şi Tymbark, iar la categoria crackers şi brezels cu brandul Salatini. Pe piaţa apelor minerale nu am fost prezenţi până acum, iar aceasta este o categorie care se află în creştere. În prezent, segmentul apelor minerale ocupă o cotă de 50% din piaţa băuturilor nealcoolice din România. Comparativ, piaţa băuturilor răcoritoare reprezintă 10%. Brandul Bucovina va creşte semnificativ competitivitatea noastră şi va consolida poziţia companiei pe piaţa românească. În plus, în România consumul de apă îmbuteliată se află încă la un nivel scăzut, comparativ cu alte ţări din Europa, ceea ce, cu certitudine, ne creează o perspectivă de dezvoltare, la aceasta contribuind şi tendinţele spre un mod de viaţă sănătos“, a declarat preşedintele consiliului de adminstraţie al Maspex, Krzysztof Pawinski.

România reprezintă pentru Maspex o a doua piaţă ca mărime, după Polonia, atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al investiţilor efectuate, cât şi ca putere de cumpărare. În prezent, grupul este prezent în România ca producător de produse instant, de sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, paste făinoase, biscuiţi săraţi şi covrigei.

Compania a intrat pe piaţa românească în anul 1996 şi în prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România.

Rio Bucovina a fost înfiinţată în anul 2006, fiind o companie cu capital 100% privat, având ca activităţi îmbutelierea apei minerale Bucovina şi producţia băuturilor răcoritoare Rio. 

Familia lui Omar Hayssam era proprietar?

Potrivit unei investigaţíi a Rise Project, compania Rio Bucovina a reintrat discret în 2013 sub controlul familiei Hayssam, afacerea fiind preluată de fraţii lui Omar Hayssam, Omar Mahmoud şi Omar Moukhles, condamnaţi la închisoare în dosarul fugii din România a lui Hayssam. Fraţii lui Omar Hayssam au preluat afacerea prin intermediul unui SRL bulgăresc, Emparador, din oraşul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar susţin că ei au fost doar simpli interpuşi pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei.

Producătorul de ape minerale Bucovina a fost unul dintre cele mai importante active din averea familiei Omar până la momentul răpirii celor trei jurnalişti români din 2005, operaţiune pentru care sirianul a fost acuzat de terorism şi condamnat la douăzeci de ani de închisoare.

Rând pe rând, companiile sale au fost cedate apoi către alte persoane sau au fost pur şi simplu lichidate.

Afacerea cu ape minerale a fost revitalizată în 2006, prin noua companie Rio Bucovina, fondată de sirianul Mohammad Alshaar, fost partener cu Hayssam în mai multe companii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite