FOTO Povestea fabricii Guban din Timişoara, fondată de un om cu cinci clase: de la Sophia Loren la vitrinele marilor malluri din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La fabrica Guban din Timişoara lucrează în prezent mai puţin de 100 de angajaţi FOTO MEDIAFAX
La fabrica Guban din Timişoara lucrează în prezent mai puţin de 100 de angajaţi FOTO MEDIAFAX

Producătorul de încălţăminte Guban din Timişoara, care i-a încălţat pe actriţa Sophia Loren şi pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, atacă marile malluri din ţară cu o reţea de magazine proprii.

Dacă multe dintre brandurile autohtone au dispărut după ce au pierdut lupta cu marii jucători internaţionali care au invadat piaţa în ultimii 20 de ani, producătorul de încălţăminte Guban din Timişoara continuă şi acum producţia începută în urmă cu mai bine de 75 de ani 

într-un atelier de lângă Gara Mică din capitala Banatului. Produsele Guban, purtate cândva de fostul preşedinte american Harry Truman, de actriţa Sophia Loren, de poetul Tudor Arghezi sau de Gheorghe Gheorghiu-Dej, se vând astăzi în peste 50 de magazine partenere din toată ţara, fiind apreciate pentru calitatea ridicată. 

Producătorul timişorean vrea să-şi majoreze însă vânzările cu cel puţin 20% în fiecare an, iar asul din mânecă este deschiderea de magazine sub brand propriu, atât în marile centre comerciale, cât şi în spaţii stradale. Primul pas a fost deja făcut: la începutul acestei luni, Guban şi-a pus sigla pe primul magazin, în Băneasa Shopping City din nordul Capitalei. Pentru următorii trei ani, producătorul îşi propune să-şi marcheze prezenţa, prin magazine proprii, în toate marile oraşe ale ţării cu peste 200.000 de locuitori.     

„Aveam deja un magazin în Timişoara în incinta fabricii, însă am decis să mergem şi cu o unitate în unul dintre cele mai importante malluri din România, în Băneasa Shopping City. Planul nostru presupune însă şi alte deschideri, atât în malluri, unde vom merge cu încălţăminte premium, cât şi în zone stradale, unde vom vinde încălţăminte casual, însă tot din piele“, a declarat Eugeniu Cicoare, directorul general al Guban, potrivit „Ziarului Financiar“. 

Compania GP&Company, care produce pantofii Guban, avea la sfârşitul anului trecut 87 de angajaţi, vânzări de 6,5 milioane de lei şi un profit de 155.000 de lei. Pentru acest an, producătorul şi-a bugetat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro), mai mare cu aproape 60% faţă de cea din 2012.

Fondatorul, un inventator cu cinci clase 

Istoria Guban începe în anul 1935 cu un singur angajat şi cu o cremă de pantofi. De fapt, povestea fabricii Guban este povestea fondatorului acesteia, Blaziu Guban. Născut în 1904 într-un sat din judeţul Bihor, Guban a crescut la Oradea într-o familie de părinţă adoptivi. A făcut cinci clase şi abia ştia să scrie şi să citească. 

A lucrat ca îngrijitor la porci, iar în timpul Primului Război Mondial s-a angajat la o fabrică de ghete din Oradea, unde a devenit fascinat de combinarea substanţelor şi a materialelor. În anul 1932, directorul fabricii Filt din Timişoara a mers în vizită la prietenul său care conducea fabrica de la Oradea la care se angajase şi Blaziu Guban. El căuta un chimist bun şi l-a angajat pe Guban la Timişoara. Acolo, în bucătăria locuinţei sale, Guban a creat o cremă de ghete pe care o punea în cutii metalice refolosite. Apoi, dându-şi seama de talentul său de chimist, Blaziu Guban s-a gândit că este momentul să îşi deschidă propria afacere.

În 1937 a înregistrat la Registrul Comerţului numele „Uzinele Chimice Guban Timişoara“. La început, numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producţia de ceară şi alte soluţii pentru lipit ghete. Guban a studiat timp de 25 de ani problema influenţei cremei de ghete asupra durabilităţii pantofilor şi a adus pe piaţă o cremă de calitate superioară fabricată în ţara noastră care prelungeşte cu 50-100% durabilitatea pantofilor.

Prima pereche de pantofi Guban a ieşit pe poarta fabricii în 1959. De-a lungul timpului s-au produs sub acelaşi brand şi mobilă sau candelabre, însă ulterior, după 1990, această linie de business a fost desfiinţată, ca de altfel şi cea de cremă de pantofi. În timpul regimului comunist, la Timişoara producţia de încălţăminte era industrială, în timp ce astăzi 70% din procesul de realizare a unui pantof este manual.

Din tată în fiu 

Fabrica Guban din Timişoara a fost singura din ţară care a scăpat de naţionalizare în 1948, deşi se făceau presiuni asupra lui Blaziu Guban. Cei aproximativ 50 de muncitori din acea perioadă au reuşit, alături de conducerea fabricii, să amâne procesul naţionalizării. Patru ani mai târziu, în 1952, Blaziu Guban a abandonat lupta şi a donat statului român atât brandul, cât şi fabrica, în schimbul promisiunii că va rămâne pe viaţă la cârma unităţii. Atunci, numele societăţii este schimbat în Întreprinderea Industrială de Stat Fabrica de Produse Chimice şi Încălţăminte „Bela Breiner“ Timişoara. 

reclama Cuban FOTO guban.ro

După numeroase repartizări de locaţii şi instalaţii şi lucrări de construcţii, întreprinderea îşi sporeşte activitatea şi ajunge în 1959 la 475 de angajaţi dintre care 394 erau muncitori. 

În 1963, numele companiei suferă din nou modificări: numele se schimbă în Fabrica de Încălţăminte şi Mase Plastice „Victoria“, iar producţia se diversifică – mase plastice, confecţii, imprimerie, tâmplărie, accesorii metalice, blănărie, încălţăminte, o magazie de piele artificială şi un laborator. Secţia de încălţăminte rămâne însă o prioritate pentru deja bătrânul proprietar, care propune „Arta Guban“ atât pentru consumul intern, cât şi pentru export. 

În anul 1978, Blaziu Guban a murit, iar fiul său, Tiberiu Guban (foto), care i-a fost ucenic, i-a urmat la conducere tatălui său până în 1992, când s-a pensionat. Cât timp a lucrat în fabrică, Tiberiu Guban a obţinut 20 de brevete de invenţie, iar în 1956 a creat pielea artificială.

Tiberiu Guban FOTO Mediafax

După Revoluţia din 1989, din cei 3.000 de angajaţi mai rămăseseră doar câteva sute. Încet-încet s-a renunţat la producţia de mobilier, apoi la candelabre şi în final şi la crema de pantofi şi cea de încălţăminte de bărbaţi, rămânând doar producţia de pantofi de damă. Abia în anul 1995 s-a reuşit privatizarea fabricii, iar acum aceasta poartă numele de SC GP&Company S.A. şi face parte dintr-un grup de firme cu capital italian, însă foloseşte marca Guban pe produse.


Guban în cifre

Cifră de afaceri: 6,5 milioane de lei

Profit: 155.344 lei

Datorii: 2,33 milioane de lei

Număr de angajaţi: 87

*date financiare pe 2012 ale companiei GP&Company, producătorul brandului Guban

Sursa: Ministerul Finanţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite