Guvernul pregăteşte impozitarea drastică a multinaţionalelor. Investitorii britanici se opun. Şedinţa de Guvern în care se discutau modificările, amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa de Guvern în care urmau să fie discutate normele care transpun o directivă europeană pentru combaterea externalizării profiturilor multinaţionalelor a fost amânată. Mediul de afaceri britanic prezent în ţara noastră a criticat aspru aceste modificări, deoarece consideră că Executivul a ales varianta cea mai restrictivă a directivei, care „va creşte brusc povara fiscală a multinaţionalelor şi va crea probleme de aplicare şi implementare”.

UPDATE 10.00 Guvernul a amânat şedinţa care urma să aibă loc astăzi

Guvernul a prezentat săptămâna trecută, în primă lectură, varianta de transpunere a Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale, prin care limitează deductibilitatea dobânzilor şi introduce impozitarea sumelor externalizate. Propunerile urmau să fie adoptate vineri, dar şedinţa a fost amânată pentru luni.

Noile norme sunt însă aspru criticate de mediul de afaceri britanic prezent în ţara noastră. 

Camera de Comerţ Româno-Britanică (BRCC) susţine că multinaţionalele prezente în România vor fi puternic afectate de transpunerea Directivei, neexcluzând posibilitatea ca investitorii să „contracareze aceste măsuri excesive”. BRCC acuză Guvernul că a ales varianta cea mai restrictivă a Directivei. Propunerile ar putea fi adoptate luni de Executiv.

Opinia investitorilor este că, în general, opţiunea autorităţii fiscale din România pare a fi adoptarea celei mai nefavorabile prevederi posibile, permisă de Directivă, cu impact în creşterea bruscă a poverii fiscale şi incertitudinii impunerii. 

„Această abordare ar putea avea un efect contrar celui aşteptat, fiindcă actorii dintr-o economie afectaţi nu adoptă niciodată un comportament pasiv, ci îşi ajustează deciziile în scopul contracarării măsurilor excesive venite din zona de reglementare”, a declarat Charles Crocker, preşedintele BRCC, răspunzând întrebării Adevărul privind efectele implementării Directivei europene.

Şeful BRCC nu a menţionat ce decizii ar putea lua investitorii britanici pentru a se opune impozitării multinaţionalelor.

Trebuie însă menţionat că Marea Britanie s-a angajat recent să ofere suport financiar în valoare de 4 miliarde de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii britanici şi pe importatorii români să îşi intensifice schimburile comerciale. 

   

Creşte brusc povara fiscală a multinaţionalelor

Varianta propusă de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă conţine cele mai restrictive reglementări ale Directivei ATAD, care va creşte brusc povara fiscală a multinaţionalelor şi va crea probleme de aplicare şi implementare, consideră oamenii de afaceri britanici.

„Graba şi insuficienta pregătire/dezbatere în adoptarea unui act fiscal de o asemenea importanţă nu numai că nu se justifică, dar se poate dovedi complet contraproductivă. (...) Există riscul ca prevederile fiscale de mare impact insuficient analizate şi coroborate cu restul reglementărilor existente în Codul Fiscal să genereze probleme importante de aplicare şi interpretare, atât pentru contribuabili. cât şi pentru autorităţile fiscale. În acest context, contribuabilii nu vor fi în măsură să-şi evalueze corect sarcina fiscală de anul viitor, să construiască pe baze corecte bugetele şi să-şi dimensioneze realist nevoile de finanţare”, a adăugat Charles Crocker.

 

Limitarea deductibilităţii afectează şi creditele luate de multinaţionale

În ceea ce priveşte limitarea deductibilităţii dobânzilor, BRCC semnalează două „aspecte îngrijorătoare”. „Limitarea deductibilităţii va viza, în versiunea propusă de ordonanţă şi creditele primite de către instituţii financiare şi întreprinderile de reasigurare. Însă în preambulul Directivei se menţionează faptul că statele membre ar trebui să le poată exclude din domeniul de aplicare al normelor privind limitarea deductibilităţii dobânzii, fiind recunoscut faptul că aceste două sectoare prezintă caracteristici speciale care necesită o abordare adaptată nevoilor acestora. Al doilea aspect se referă la nivelul scăzut la care este limitată deducerea dobânzii ceea ce poate fi o potenţială piedică în frânarea investiţiilor pe piaţa locală”, a afirmat preşedintele BRCC.

   

4 miliarde de lire sterline pentru încurajarea relaţiilor comerciale

   

Marea Britanie s-a angajat recent să ofere suport financiar în valoare de 4 miliarde de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii britanici şi pe importatorii români să îşi intensifice schimburile comerciale. Pentru prima dată, aceste fonduri vor fi acordate în lei, a anunţat un comunicat al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, care îl citează pe ministrul secretar de stat britanic pentru Comerţ Greg Hands.

Acesta a anunţat la 15 septembrie că guvernul britanic dublează suportul financiar oferit României pentru a oferi un impuls legăturilor comerciale bilaterale.

Propunerile Executivului ar putea fi adoptate luni

Guvernul a prezentat săptămâna trecută, în primă lectură, un proiect de ordonanţă care transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale.

Acestea urmau să fie adoptate vineri, în şedinţă extraordinară, dar Guvernul a amânat pentru luni luarea acestei decizii, susţinând că nu a primit avizul de la Consiliul Legislativ.

Principalele măsuri propuse sunt limitarea deductibilităţii dobânzilor, introducerea impozitării la ieşire - care ar preveni, în opinia Guvernului, erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României -, introducerea regulii antiabuz - ce va permite autorităţilor române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive – şi introducerea normelor privind societăţile străine controlate (SSC) – în scopul împiedicării evitării plaţii impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.

Explicaţia dată premierului Mihai Tudose de către ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a fost că astfel vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale şi de asemenea nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obţinute prin aranjamente abuzive între firme. 

Miercuri are loc o nouă rundă de negocieri pentru Brexit

Amintim că Marea Britanie se află în pline negocieri privind ieşirea din UE. Următoarea rundă, a şasea, este programată pentru data de 8 noiembrie la Bruxelles, a anunţat David Davis, negociatorul-şef britanic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite