Guvernul a trimis Corpul de Control la CE Oltenia, iar Ministerul Energiei a verificat Romgaz, Oil Terminal, Compania Naţională a Uraniului şi CE Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia este al doilea producător de electricitate al ţării, dar are o situaţie financiară proastă, consemnând în ultimii ani pierderi cumulate de 1,6 miliarde de lei şi fiind în centrul mai multor scandaluri de corupţie
Complexul Energetic Oltenia este al doilea producător de electricitate al ţării, dar are o situaţie financiară proastă, consemnând în ultimii ani pierderi cumulate de 1,6 miliarde de lei şi fiind în centrul mai multor scandaluri de corupţie

Guvernul a trimis Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia (CEO), în timp ce Corpul de Control al ministrului Energiei a făcut verificări la Romgaz, Compania Naţională a Uraniului, Oil Terminal şi la Complexul Energetic Hunedoara, rapoartele urmând a fi publicate în perioada următoare.

„Corpul de control are un program de lucru anual şi peste acest program se suprapun şi chestiuni punctuale, când apar care necesită o anumită documentare. Dar trebuie să luaţi în calcul că, totuşi, corpul de control are o structură relativ limitată ca număr de personal, avem câţiva oameni care lucrează în această structură şi ei se apleacă asupra unor chestiuni cu adevărat punctuale. Nu fac control de fond, nu se substituie verificărilor pe care le fac alte instituţii abilitate“, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, într-un interviu citate de News.ro.

Ministrul a precizat că, în perioada următoare, vor fi finalizate mai multe rapoarte ale corpului de control, de exemplu la companiile Romgaz şi la Oil Terminal.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia va avea de săptămâna viitoare un nou consiliu de supraveghere, în timp ce Oil Terminal Constanţa şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA (SAPE) vor avea noi consilii de administraţie.

La Complexul Energetic Oltenia, directorul general este numit de consiliul de supraveghere. „Şi la Oltenia am făcut schimbări, însă la Complexul Energetic Oltenia funcţionează un ecosistem destul de dificil, care uneori a fost toxic. Într-un ecosistem cu ingerinţe politice, într-un ecosistem în care apar mereu chestiuni de natură penală, arestări, dosare penale, nu e deloc simplu acolo, şi asta afectează şi activitatea companiei şi lucrul ăsta se vede cu ochiul liber“, a precizat Grigorescu.

În plus, câteva companii cu pierderi din subordinea Ministerului Energiei vor beneficia de sprijin financiar, pentru a putea fi aduse pe linia de plutire.

Astfel, în cazul Complexului Energetic Hunedoara şi Companiei Naţionale a Uraniului, sunt purtate discuţii la nivelul Consiliului Concurenţei, dar şi la nivelul Comisiei Europene pentru acordarea unui sprijin financiar.

Cele două companii vor trece prin restructurări, alături de Complexul Energetic Oltenia, care însă nu va beneficia de sprijin financiar.

La Complexul Energetic Hunedoara vor rămâne deschise minele Vulcani şi Livezeni, în timp ce minele Lonea şi Lupeni se închid. Societatea are totodată în plan să rămână în funcţiune cu numai unul din cele cinci grupuri de la Mintia şi cu cel de la Paroşeni. „Companiile cu pierderi au nevoie de sprijin. La Hunedoara ne-am propus să salvăm partea viabilă din companie şi vorbeam despre planul de restructurare al complexului, respectiv identificarea unei zone de active viabile, două grupuri energetice, două mine, trecerea în program de închidere a celorlalte două mine şi despre o restructurare de personal“, a afirmat Grigorescu.

Ministrul a avertizat că un astfel de proces, mai ales la o companie aflată în insolvenţă, este dureros.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia, ministrul consideră că insolvenţa nu este un proces necesar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite