Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Hidroelectrica a câştigat pe fond şi ultimul proces cu „băieţii deştepţi“

0
11 Jun 2015 17:06:41
Autor: Daniel Ionascu
Hidroelectrica este cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din România  FOTO Marian Iliescu
Hidroelectrica este cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din România  FOTO Marian Iliescu

Tribunalul Bucureşti a respins în data de 8 iunie contestaţia Alpiq Romindustries la denunţarea contractului de vânzare a energiei pe care compania l-a avut cu Hidroelectrica, în acest moment toate contestaţiile traderilor fiind respinse de instanţă, a anunţat producătorul de stat.

Potrivit Hidroelectrica, pe rolul instanţelor se mai află aflându-se 16 litigii dintr-un total iniţial de 75, având ca obiect contestaţii împotriva tabelului preliminar de creanţe, contestaţii la forţa majoră din 2012 şi acţiuni în despagubire.
 
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a încercat în anul 2012 renegocierea tuturor contractelor bilaterale în vigoare la data deschiderii procedurii de insolvenţă, în scopul alinierii preţului contractual la condiţiile pieţei, preţul fiind la acel moment dublu faţă de cel practicat în contracte. 
 
„Executarea contractelor încheiate cu traderii de energie i-a adus companiei, în perioada 2006 – 2012, un prejudiciu de peste un miliard de euro, reprezentând diferenţa dintre preţul pieţei şi cel din contractele cu traderii de energie. 
Contractul cu Alpiq Romindustries a fost denunţat de administratorul judiciar începand cu data de 01.08.2012 pentru că a generat pierderi în patrimoniul Hidroelectrica de 422 milioane lei numai în perioada 2006 – 2012. 
Prin denunţarea contractelor încheiate cu traderii de energie, a fost disponibilizată o cantitate de energie de 7,2 milioane MWh, pe care Hidroelectrica ar fi fost obligată să o livreze până în anul 2018 la preţuri sub costul de producţie, generând pentru Hidroelectrica o pierdere anuală de peste 70 milioane de euro“, potrivit companiei.
 
Valorificând la preţul pieţei cantitatea de energie disponibilizată din contractele cu băieţii deştepti, Hidroelectrica a realizat în perioada septembrie 2012- decembrie 2014 venituri suplimentare de aproximativ 230 milioane euro.
 
„Respingerea pe fond a tuturor contestaţiilor formulate de traderii de energie împotriva denunţării contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice validează definitiv măsura administratorului judiciar şi atestă că scopul denunţării, constând în maximizarea averii Hidroelectrica, a fost atins. Disponibilizarea cantităţilor de energie vândute în pierdere în trecut, şi vânzarea acestora în condiţii de piaţă au reprezentat instrumente de redresare economică a Hidroelectrica, iar efectul denunţărilor, împreună cu celelalte măsuri implementate în cei trei ani de insolvenţă vizând optimizarea costurilor, maximizarea veniturilor, redefinirea fluxurilor şi proceselor de producţie, implementarea unui management profesionist, au creat premizele obţinerii de către Hidroelectrica a unor rezultate financiare de excepţie, materializate într-un profit cumulat pe exerciţiile financiare 2013-2014 de aproximativ 500 milioane euro“, a declarat, în comunicat, avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
 
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că Tribunalul Bucureşti, unde este judecată ieşirea din insolvenţă a Hidrolectrica, emite câte un singur termen de judecată pe lună, arătând că astfel compania va putea ieşi din insolvenţă şi va fi listată abia anul viitor.
Premierul Ponta a arătat că i-a cerut ministerului Justiţiei să facă diligenţele necesare pe lângă instanţă pentru a vedea dacă pot fi emise termene mai scurte în acest caz, pentru ca societatea să poată ieşi mai rapid din insolvenţă.
 
Borza declara la finele lunii mai că Hidroelectrica nu va ieşi din insolvenţă în acest an, aşa cum era anticipat iniţial, din cauza duratei mari a proceselor aflate în derulare.
Compania a intrat pentru a doua oară în insolvenţă la începutul anului 2014 şi este condusă de un administrator numit de justiţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările