Curtea de Apel a reintrodus Hidroelectrica în insolvenţă pe motiv de procedură. Procesele cu Elsid şi Termoelectrica, la rejudecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza este din nou administrator judiciar al Hidroelectrica
Remus Borza este din nou administrator judiciar al Hidroelectrica

Curtea de Apel a casat pe motive de procedură hotărârea prin care Tribunalul Bucureşti a decis închiderea insolvenţei Hidroelectrica, astfel că dosarul reorganizării judiciare a producătorului de energie va fi retrimis judecătorului sindic, iar Euro Insol va redeveni administrator judiciar cu efect imediat, potrivit unui raport al Fondului Proprietatea, trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„În consecinţă, dosarul va fi trimis judecătorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se întoarce în stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus în funcţie cu efect imediat“, a anunţat Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, acţionar al Hidroelectrica.

Totodată, Curtea de Apel a casat şi a trimis judecătorului sindic pentru rejudecare alte două dosare. Primul dintre acestea a fost introdus de Hidroelectrica împotriva unei hotărâri prin care s-a admis o creanţă a Termolectrica. Al doilea a fost introdus de Elsid Titu împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care nu s-a admis o creanţă în cuantum de aproximativ 13 milioane lei. Aceasta provine din aplicarea clauzei de forţă majoră în 2011, ca urmare a secetei care a afectat în acel an Hidroelectrica.

Filmul reintrării în insolvenţă

Remus Vulpescu, fostul administrator special al Hidroelectrica şi cel care a semnat pentru intrarea companiei în insolvenţă, declara pentru „Adevărul“ săptămâna trecută că „băieţii deştepţi“ au venit cu peste 100 de cereri şi excepţii în instanţă pentru a provoca reintrarea companiei în insolvenţă. Remus Borza, care a fost administrator judiciar şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere, afirma că au fost trei tipuri de cauze introduse în instanţă: unele care contestau tabelul creanţelor, unele care contestau procedura închiderii insolvenţei şi unele în care se făcea recurs la procedura deschiderii insolvenţei. Acestea din urmă ar fi cele mai periculoase, deoarece dacă s-ar accepta, atunci insolvenţa nu ar fi avut loc, iar contractele bilaterale de energie nu au fost denunţate, preciza Borza. Cele două Alpiq-uri au venit cu această speţă.

Pagube de 1,2 miliarde de euro din contractele de energie

Potrivit raportului privind cauzele insolvenţei, realizat de administratorul judiciar, 

acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries au provocat pagube de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012.

Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Compania ar fi urmat să fie listată la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Hidroelectrica este deţinută de stat (80,05% din acţiuni) şi Fondul Proprietatea (19,95%).

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuriSituaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţăHidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite