Idei de afaceri pentru 2016. Cum îţi înfiinţezi o mică păstrăvărie – modelul unei ferme piscicole de succes din judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile cu păstrăvi pot aduce venituri sigure, cererea fiind din ce în ce mai mare FOTO AP
Afacerile cu păstrăvi pot aduce venituri sigure, cererea fiind din ce în ce mai mare FOTO AP

Păstrăvăria este una dintre ideile de afaceri cu şanse mari să vă aducă profit. Cererea de peşte este tot mai mare, iar cu o minimă procesare, poate o reţetă tradiţională, veniturile pot asigura un trai mai mult decent pentru o familie din satele şi comunele de munte.

Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă afacerea cu păstrăvi, Agrointeligenţa a stat de vorbă cu familia Paliştan, din satul Ciugheş, cumna Palanca, judeţul Bacău. Cei doi soţi – Ionela şi Mihai sunt cei care, în această iarnă, au reuşit să obţină atestat de produs tradiţional pentru păstrăvul afumat în hârzob de brad pe care îl prepară din propria ”recoltă” de peşte.

Cel mai important lucru care deosebeşte păstrăvul familiei Mihai şi Ionela Paliştan de restul păstrăvilor de pe piaţă este faptul că acesta are o creştere naturală ajungând la 220-250 grame în 2,5-3 ani, iar bazinele în care se cresc păstrăvii imită mediul lor natural. De asemenea, reţeta pe care Ionela Paliştan o foloseşte pentru a obţine păstrăvul afumat în hârzob de brad are o vechime de peste 95 de ani.

Afacere începută în 2005

Ideea de a creşte păstrăvi în propria gospodărie s-a născut tocmai din pasiunea lui Mihai Paliştan pentru peşti şi pentru pescuit. Aşa că în anul 2005 familia Paliştan a construit primul bazin de creştere a păstrăvilor, într-un mediu cât mai apropiat de mediul în care trăiesc în mod natural.

”Păstrăvăria noastră este localizată în creierii munţilor, la Palanca, la limita judeţului Bacău cu Harghita, la poalele munţilor Ciuc, unde avem o altitudine de 850 metri. Păstrăvul creşte în apă de izvor. Am început să ne ocupă de creşterea păstrăvilor, undeva de prin anul 2005. Am început cu paşi mărunţi după care ne-am dezvoltat. Prima dată am facut un bazin, după ce am mai pus deoparte ceva bănuţi am mai făcut încă un bazin. Am ajuns acum să avem 4 bazine în care creştem păstrăvul”, a declarat pentru Agrointeligenţa Ionela Paliştan, cea care se ocupă alături de soţul ei de creşterea păstrăvilor în comuna Palanca, din judeţul Bacău.

Citeşte mai multe pe Adevărul Financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite