Societăţile financiare cer supravegherea standardizată asupra tuturor IFN-urilor de către BNR. Casele de amanet şi CAR-urile, în aceeaşi categorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de amanet şi cele de schimb valutar sunt numite tot instituţii financiare nebancare, iar societăţile financiare reclamă că acest lucru creează confuzii
Casele de amanet şi cele de schimb valutar sunt numite tot instituţii financiare nebancare, iar societăţile financiare reclamă că acest lucru creează confuzii

Asociaţia Societăţilor Financiare (ALB) România vrea ca supravegherea instituţiilor financiare nebancare (IFN) de către Banca Naţională a României să fie standardizată, indiferent de Registrul de autorizare, şi să fie impuse o serie de bune practici pentru toate companiile din sector.

Adriana Ahciarliu, secretarul general al asociaţiei, spune că IFN-urile din Registrul Special, pe care le reprezintă organizaţia, sunt supuse supravegherii stricte a BNR, ca în cazul băncilor, pe când cele din Registrul General şi cel de Evidenţă sunt „libere în piaţă“.

„Îngrijorarea noastră faţă de această abordare a luat în considerare atât corecta informare a consumatorului, cât şi evitarea unui risc reputaţional şi de imagine indus prin confuzia definirii în comun, sub termenul IFN, a tuturor categoriilor de servicii financiare supravegheate sau nu, de la firme mari ce fac parte din grupuri financiar-bancare până la case de amanet“, a explicat Ahciarliu.

Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a declarat joi, în privinţa clauzelor abuzive, că nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la instituţiile financiare nebancare, cooperativele de credit şi organizaţiile tip CAR, unde e „nenorocire“.

Nica a arătat că aceste instituţii sunt reprezentate de o asociaţie, ALB, pe care a calificat-o „mult mai vocală“ decât Asociaţia Română a Băncilor. Preşedintele ANPC a menţionat că a avut discuţii cu reprezentanţii ALB, dar aceştia s-au arătat mult mai refractari decât bancherii.

În replică, secretarul general al ALB spune că nu este sănătos din punct de vedere economic şi corect din perspectivă competiţională să fie definite cu acelaşi termen instituţiile financiare nebancare din cele trei Registre IFN ale BNR, care impun standarde diferite de supraveghere şi obiecte diferite de activitate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite