Impozit forfetar în micile hoteluri, restaurante, baruri şi cafenele. Cum se va aplica, de la 1 ianuarie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 28 iunie, în plen, o iniţiativă legislativă care reglementează impozitul specific, prin derogare de la Codul Fiscal, pentru firmele care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier, restaurante, baruri şi care oferă cazare pentru vacanţe.

Iniţiativa legislativă adoptată de Camera Deputaţilor reglementează asigurarea cadrului legal privind stabilirea unei noi modalităţi de impozitare aplicată contribuabililor din sectorul turistic, hotelier, restaurante şi alimentaţie publică, în scopul stimulării investiţiilor şi eliminării concurenţei neloiale. Viitoarea lege ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Diferenţieri în funcţie de zona geografică

Impozitul va varia în funcţie de zona în care se află contribuabilul fiind stabilite cinci categorii distincte de zone, cu coeficienţi de zonă diferiţi:
- Bucureşti;
- opt poli (Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara);
- municipiile;
- oraşele şi staţiunile de interes naţional;
- zona rurală;
- Delta Dunării;
staţiunile de interes local.

Primele patru categorii sunt împărţite, la rândul lor, fiecare dintre ele, în alte patru zone, în funcţie de distanţa faţă de centrul localităţii.

Legea mai introduce şi un coeficient sezonier care se referă la perioada de funcţionalitate a unităţilor de cazare în timpul unui an:
- mediul rural;
- litoralul;
- Delta Dunării;
- staţiunile montane;
- Bucureştii;
- cei opt poli;
- municipiile şi oraşele;
staţiunile balneare.

Ultimul coeficient este legat de numărul de stele sau de margarete al hotelului sau pensiunii.

Prin aplicarea acestor coeficienţi asupra fiecărei unităţi hoteliere sau de alimentaţie publică rezultă valori diferite ale impozitului specific datorat statului, de la o unitate sau alta.

În calculul impozitului specific, mai sunt incluse numărul de locuri de cazare, suprafaţa utilă a locaţiei şi coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic.

Ce domenii sunt vizate

vor fi obligaţi la plata impozitului specific acei contribuabili care, la finalul anului în curs, vor avea înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare;
5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată;
5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere;
5590 - Alte servicii de cazare;
5610 - Restaurante;
5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente;
5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a.;
5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Toate companiile care au cel puţin unul dintre cele opt coduri CAEN amintite, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri, de ponderea veniturilor obţinute sau de numărul angajaţilor vor plăti, de anul viitor, impozitul specific, cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare.

Se va plăti unitate cu unitate, semestrial

O reglementare importantă este aceea că firmele care au mai multe unităţi vor putea determina impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi calculat conform formulei corespunzătoare codului CAEN.

Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul.

Mai exact, până la 25 iulie pentru semestrul I şi, respectiv, până la 25 ianuarie pentru semestrul II.

Astfel, suma de plată va reprezenta, la fiecare termen, câte o jumătate din impozitul specific anual.

Atenţie la termenul 31 martie!

În fine, proiectul de act normativ prevede reguli de aplicare şi pentru contribuabilii care doresc să îşi schimbe sistemul de impozitare.

Mai exact, persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor urmează să comunice organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul specific.

În cazul în care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai îndeplinesc condiţiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie inclusiv a anului următor.

„Legea a fost cerută de întreg spectrul industriei de turism din România pentru a simplifica modalitatea de raportare, conformare voluntară, respectiv controlul din partea autorităţilor publice.
Salutăm adoptarea acestui tip de impozitare, mai modern, axat pe baza unor modele de bună practică la nivelul altor ţări europene. În egală măsură, trebuie să fim foarte atenţi ca implementarea acestei măsuri să fie una simplă şi să se asigure că întreprinderile mici şi mijlocii nu sunt dezavantajate în raport cu marii operatori din turism“, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite