INFOGRAFIE Pe ce au cheltuit turiştii străini un miliard de euro în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şi-au asigurat cazarea şi masa, nerezidenţii sosiţi la noi în 2013 au dat cei mai mulţi bani pe închirierea de maşini şi pe jocurile distractive din cazinouri.

Suma medie pe care un turist străin a cheltuit-o anul trecut în România este echivalentul a 630 de euro.

Din 10 turişti, şase au venit pentru afaceri şi au cheltuit în medie 724,4 euro şi patru au venit în scopuri particulare, cheltuind în medie 505,7 euro, reiese din datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cei 1,71 milioane de turişti sosiţi anul trecut în România au cheltuit aici 4,79 miliarde de lei, echivalentul a 1,08 miliarde de euro, cazarea şi masa reprezentând cele mai substanţiale cheltuieli.

Turiştii sosiţi în scopuri de afaceri au cheltuit 66,4% din totalul sumelor alocate aici de nerezidenţi, adică 717 milioane de euro, în timp ce „particularii“ au cheltuit restul de 362,8 milioane de euro.

Se plimbă puţin şi cumpără mult

Cea mai mare cheltuială pentru turiştii străini în România, după asigurarea mesei şi a cazării, este cea alocată cumpărăturilor. În magazinele şi târgurile vizitate cu ocazia sejurului petrecut în România, turiştii sosiţi pentru afaceri au cheltuit 63 de euro/persoană, iar cei particulari au lăsat aici aproape 72 de euro/persoană.

Din 100 de euro bani de shopping, turiştii străini au dat 41 de euro pentru alimente şi băuturi şi 34 de euro pentru  cadouri şi suveniruri.

image

Transportul local este o altă cheltuială importantă, pentru care „afaceriştii“ străini au alocat în medie 44,2 euro/persoană, în timp ce „particularii“ au alocat 29,3 euro/persoană. Cea mai mare parte a cheltuielilor locale cu transportul (peste 60% din totalul acestei categorii) este dată de închirierea de maşini, mai arată datele INS.

Pentru recreere, turiştii particulari au cheltuit aici 78,4 euro/persoană, iar cei sosiţi în scopuri de afaceri – 28,2 euro/persoană şi cea mai mare parte (aproape 75%) din aceste sume au fost date pe accesul în parcuri de distracţii, cazinouri, săli de jocuri mecanice etc.

Trei din patru au venit cu avionul

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a veni în România a fost avionul (74,4% din numărul total). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,5% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 9,2%, iar celelalte mijloace – tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc. – au reprezentat 3,9%.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 38,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34,3% şi-au organizat singuri sejurul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite