INFOGRAFIE Top 2013: ce afaceri mai merg în România, care au ieşit pe minus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de înaltă complexitate şi fabricarea de produse cu valoare adăugată mare au avut cele mai consistente creşteri ale cifrelor de afaceri în anul 2013 faţă de 2012.

Clasamentul cifrelor de afaceri, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică, este dominat de serviciile şi industriile care se axează pe calitate.

Cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii de vârf cum sunt cercetarea, serviciile anexe exploatării de resurse minerale sau producţia de autovehicule, domenii abordate în principal de companiile mari.

La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri, se regăsesc domeniile în care progresul tehnologic a fost mai puţin aplicat sau în care cererea a avut un declin, cum ar fi prelucrarea tutunului, transporturile pe apă, extracţia de cărbune sau metalurgia şi producţia de articole chimice.

Serviciile, noul sport naţional

Cei mai mulţi dintre campionii creşterii cifrelor de afaceri se regăsesc în sectorul terţiar, adică al diverselor servicii prestate în special companiilor: recrutare şi administrarea resurselor umane, consultanţă financiară şi de management, tranzacţii imobiliare, logistică şi depozitare sau protecţie şi pază. Interesant este că majoritatea domeniilor pe care acestea le deservesc (industrie, construcţii, comerţ) se numără printre domeniile aflate în declin din punctul de vedere al cifrelor de afaceri.

Spre exemplu, construcţiile au avut un minus de 0,6% (cele de locuinţe noi sunt la -10%), dar tranzacţiile imobiliare – altfel spus, comerţul cu clădiri şi locuinţe – consemnează un plus de 11%; în timp ce industria extractivă e în scădere cu peste 15%, serviciile anexe acestui sector cresc cu peste 30%.

Fenomenul invers se întâlneşte doar în domediul auto, unde afacerile din producţia de maşini cresc cu peste 22%, în timp ce afacerile din comerţul cu maşini scad vertiginos (-13,4%).

Plusurile se duc la export

O altă caracteristică a topului nostru este aceea că pe plus au ieşit cel mai bine industriile orientate către export şi cele în care predomină capitalul străin, în timp minusurile se consemnează în domeniile bazate doar pe cererea internă.

afaceri

Cercetarea, consultanţa de business, producţia auto, industria uşoară, producţia de medicamente, de mobilă sau de bunuri cu folosinţă îndelungată sunt realizate de multinaţionale.

Aceasta ar putea fi una din explicaţiile pentru faptul că, în 2013, creşterea economică de 3,5% se regăseşte mai puţin în portofelele românilor (consumatori şi firme mici) sau în veniturile bugetului de stat şi mai mult în conturile firmelor  mari, străine.

Per ansamblu, din cele 48 de domenii în care INS monitorizează evoluţia cifrelor de afaceri, 25 au avut creşteri (cuprinse între 0,2% şi 51,3%) şi 23 au avut scăderi (cuprinse între -0,1% şi -38,9%).

Inversări de trend faţă de 2012

„Adevărul“ a analizat şi evoluţiile cifrelor de afaceri din 2012 faţă de 2011, astfel că vă putem arăta ce schimbări structurale au intervenit între timp.

În primul rând, doar 12 din cele 48 de domenii au ieşit pe minus în 2012, iar creşterile au fost dominate de serviciile de leasing şi închirieri. Cercetarea (care acum domină topul creşterilor) era a treia în topul scăderilor. Atât industriile, cât şi serviciile care le însoţesc au avut afaceri în creştere (de exemplu, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare, respectiv producţia şi comerţul cu alimente etc.).

De la minus în 2012 la plus în 2013 au trecut cercetarea, turismul, serviciile de protecţie şi pază şi difuzarea de programe TV, iar de la plus la minus au trecut leasingul, telecomunicaţiile, construcţiile şi comerţul cu carburanţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite