Păcănelele au adus o amendă de 16,8 milioane de lei Loteriei, Intralot, Intracom şi Lotrom din partea Consiliului Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul pe zece ani pentru achiziţia de echipamente de videoloterie conţinea o clauză de neconcurenţă
Contractul pe zece ani pentru achiziţia de echipamente de videoloterie conţinea o clauză de neconcurenţă

Consiliul Concurenţei a amendat Loteria Română şi companiile Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie care a eliminat competiţia de pe piaţă în cadrul unui contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că cele patru companii au realizat o înţelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul contractului de credit – furnizor. Obligaţia de neconcurenţă prevedea ca pe perioada derulării contractului, 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Deşi au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de video-loterie, clauza de neconcurenţă cuprinsă în contractul încheiat între cele patru companii a condus la restrângerea competiţiei atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei/comercializării de echipamente.

„Conform legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, Loteria Română deţine exclusivitate pentru activitatea de video-loterie, iar restricţia cuprinsă în contract a eliminat concurenţa de pe această piaţă prin derularea a unui singur asemenea program pe o perioadă de 10 ani“, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Cea mai mare sancţiune a fost aplicată Loteriei Române - 9,01 milioane lei, urmată de Intralot - 5,54 milioane lei, Intracom - 1,77 milioane lei şi Lotrom - 512.500 lei.

Contractul din 2003 a fost foarte contestat de-a lungul timpului.

Mai puteţi citi:

Consiliul Concurenţei a amendat 14 companii pentru „Rabla“ la electrocasnice. Arctic, Philips, Whirlpool şi Electrolux, printre cele sancţionate

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare de 56,5 milioane lei (12,7 mil. euro) 14 companii din domeniul vânzării de electronice şi electrice, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back, cea mai mare sancţiune, de 24 milioane de lei, revenind Arctic.

Producătorii de electrocasnice au sărit ca arşi după amenda aplicată de Consiliul Concurenţei. Arctic va chema în judecată autoritatea antitrust

Asociaţia Ecotic a anunţat vineri că a respectat recomandările Consiliului Concurenţei (CC) cu privire la campaniile de tip buy-back şi consideră nejustificată decizia instituţiei, care a sancţionat şase firme membre cu amenzi de 8,6 milioane de lei pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În acelaşi timp, producătorul Arctic Găeşti anunţă că va chema în instanţă Consiliul Concurenţei.

Licitaţii trucate la Ministerul Apărării. Consiliul Concurenţei a amendat patru companii care au mânărit achiziţiile în perioada 2005-2007

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,48 milioane de lei, aproximativ 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Noile taxe şi impozite anunţate de Guvern nu distorsionează piaţa, dacă se aplică tuturor

Noile taxe şi impozite anunţate de Guvern nu distorsionează piaţa atâta timp cât acestea nu afectează vreo companie faţă de alta, aplicându-se tuturor jucătorilor dintr-o industrie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite