Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Kurier: OMV ar putea renunţa la Petrom, polonezii de la KPN Orlen au intrat pe fir

9
28 Oct 2021 12:11:47
Autor: Afrodita Cicovschi

Cotidianul economic austriac Kurier scrie că polonezii de la KPN Orlen ar fi făcut o ofertă pentru cumpărarea participaţiei companiei austriece în compania Petrom-ul românesc, după cum ar fi declarat surse din OMV pentru publicaţie.

Cotidianul austriac Kurier susţine că KPN Orlen ar fi licitat şi pentru achiziţionarea staţiilor de alimentare OMV din Germania, scrie Bloomberg, citat de economedia.ro.
 
În 2004, când statul român şi-a vândut participaţia la Petrom, KPN Orlen a fost una dintre companiile interesate, însă, în cele din urmă, s-a retras din cursă.
 
KPN Orlen a anunţat anul trecut că explorează oportunităţi de extindere pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Potrivit unor surse poloneze, gigantul energetic din industria de petrol şi gaze TGNiG, majoritar de stat, ar putea fi, la rândul său, implicată într-o posibilă afacere de preluare a Petrom.
 
Noul şef al OMV, Alfred Stern, va prezenta astăzi Consiliului de Supraveghere rezultatele pentru trimestrul III ale OMV, care vor fi publicate vineri. Totuşi, consiliile de supraveghere trebuie să aştepte şi noua strategie a companiei, de care va depinde viitorul companiei energetice.
 
În industrie se speculează şi o posibilă divizare a OMV, în două divizii care vor funcţiona într-o relativă independenţă: una care să opereze pe sectorul tradiţional de petrol şi gaze, iar alta de petrochimie, în jurul Borealis AG, unul dintre cele mai mari combinate petrochimice din Europa.
 
Strategia viitoare a OMV ar urma să fie disponibilă spre sfârşitul anului şi prezentată pieţei de capital în primul trimestru al anului 2022.
 
Alfred Stern a preluat funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al OMV începând cu data de 1 septembrie 2021, în locul lui Rainer Seele. Stern este, în acelaşi timp, şi directorul general al companiei. Acesta şi-a început acum un mandat de trei ani, cu posibilitate de prelungire încă doi ani, sub rezerva acordului reciproc.
 
În aprilie, tot Kurier scria că fostul director general al OMV, Rainer Seele, a discutat despre posibila vânzare a Petrom cu al doilea mare acţionar al grupului austriac, fondul Mubadala din Abu Dhabi.
 
Citeşte şi:

Presa austriacă, despre Petrom: Acţiunile OMV ar putea ajunge la ruşii de la Gazprom sau ungurii de la Mol, nefiind exclusă însă o renaţionalizare
 
Ce spune ministrul Energiei despre posibila intenţie a OMV de a vinde participaţia la Petrom către Gazprom sau Mol

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Lucifer
28.10.2021, 12:18:01

Păi participaţia OMV la Petrom trebuie cumpărată de statul român care are prioritate. Este bine ca austriecii să-şi ia tălpăşiţa, nu numai cu Petrom dar şi cu BCR, Reifeisen şi cu ăia care taie pădurile.

-4 (14 voturi)
Comati Dac
28.10.2021, 13:11:19

Mă simt ca-n evul mediu: se bat habsburgii cu Sobieski pe principatele valahe. Când doamne o să ne luăm și noi soarta in propriile mâini?

-5 (15 voturi)
Lucifer
28.10.2021, 13:13:27

Păi dacă noi dormim...somnul cel de moarte.....

-5 (15 voturi)
sebastian hanes
28.10.2021, 14:54:57

PKN ORLEN, dace vretzi sa scrietzi corect...

0 (2 voturi)
d cioc
28.10.2021, 15:40:04

sa se care si ei si restul gashtii de "austrieci" ! exact cum au facut cu gazele din m neagra! numai scheme, învârteli, paradisuri financiare samd, asa se îmbogățesc unii si nu i cautatati la austrieci, nici gand, tot la bukaleshti! sa nationalizeze sa te tii atunci tiranie neika, pe fatza, ca nu or sa mai fie "austriecii" chipurile..same shit diff. perspective !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările