Laurenţiu Ciurel: Complexul Oltenia plăteşte dividende reale din venituri fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia se va lista în acest an cu un procent de 15% din acţiuni.
Complexul Energetic Oltenia se va lista în acest an cu un procent de 15% din acţiuni.

Complexul Energetic Oltenia este forţat de reglementările Curţii de Conturi să includă în bilanţuri penalităţi la creanţele neîncasate, sume care nu vor mai fi recuperate vreodată, dar pe care compania este obligată să plătească impozite şi dividende, a declarat Laurenţiu Ciurel.

"Complexul Oltenia are creanţe neîncasate de 770 de milioane de lei, din care cel mai mare datornic este Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), cu 250 de milioane de lei. Din cauza unor hotărâri a CSAT compania nu poate sista furnizarea de lignit către RAAN, care produce apă grea către Nuclearelectrica. Oprirea activităţii ar duce la risc de scăpări de hidrogen sulfurat, care este un gaz extrem de otrăvitor. La fel şi furnizarea de cărbune către CET Govora, care livrează mai departe către Oltchim. Acolo e un alt gaz, clorul, mai puţin otrăvitor dar tot periculos", a spus el.

Încă de la formarea Complexului Energetic Oltenia, societatea a avut din start creanţe neîncasate de 474 milioane de lei. 

Un alt exemplu este o suma de 130 de milioane de lei, legată de un credit în yeni al companiei. Ciurel spune că profitul din exploatare al companiei a fost în primele 11 luni din 2013 a fost de 130 de milioane de lei, la care se mai adaugă o suma de 130 de milioane de lei, venită din deprecierea yenului, în cazul unui credit contractat. Ciurel spune că reglementările Ministerului de Finanţe obligă compania să treacă diferenţele de curs drept venituri financiare, iar când yenul va creşte din nou faţă de leu, creditul va duce la pierderi pentru Complexul Oltenia.

"Am plătit la Ministerul Economiei şi Fondului Proprietatea dividende cu bani reali, bani buni, pe venituri care nu există", a mai afirmat Ciurel.

Complexul Energetic Oltenia se va lista in acest an cu un procent de 15% din titluri.


Mai puteţi citi:

Sobolewski (BVB), la Forumul Energii Curate: Bursa va fi arbitrul unei posibile fuziuni între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia. Piaţa va fi arbitrul preliminar în cazul în care statul va anunţa o posibilă fuziune între doi producători de electricitate listaţi la bursă, iar preţul acţiunilor va scădea în cazul în care acţiunea este greşită, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energieComplexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

Secretar de stat: Liberalizarea pieţei energiei va însemna moartea cărbunelui, trebuie să realizăm un mix al resurselorLiberalizarea pieţei energiei, asumată de România în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), va duce la moartea sectorului de producere a energiei pe bază de cărbune, deoarece costurile de producţie se situează acum la 39 de euro/MWh, în timp ce energia fotovoltaică costa 300 euro/MWh, dar aceasta din urma este preluată cu prioritate în sistem, a declarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Guvernul aprobă un mecanism prin care şterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolvenţaComplexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 de milioane de lei a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget şi nu i se va mai imputa astfel plata creanţei către CNH, în aceeaşi sumă, pentru care i s-a cerut insolvenţa în instanţă, operaţiunea fiind aprobată, miercuri, de Guvern.

Statul promite modernizarea minelor de huilă din Valea JiuluiAutorităţile vor investi o sumă de 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea minelor din Valea Jiului, astfel încât costurile cu huila să scadă cu 40% în doi ani, a anunţat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

EXCLUSIV Care sunt variantele de spargere a Hidroelectrica. Niţă: Acum nu sunt planuri de reorganizare a sectorului energetic, dar vor fi luate în calcul la "momentul oportun"Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, spune că acum nu este prevăzută implementarea unui plan de reorganizare a sectorului, dar "la momentul oportun" vor fi luate în calcul mai multe variante.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncăSituaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite