Lecţii din războiul afacerilor. Episodul 3: Cum se descoperă o fraudă în asigurări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asigurari

În România au loc în fiecare zi aproape 100 de accidente rutiere. Cel puţin aceasta este statistica oficială, care însă nu face diferenţa între accidentele reale şi eventuale raportări false. Asta pentru că, e bine de ştiut, în domeniul asigurărilor auto se înregistrează o rată uriaşă a fraudelor.

Astfel, dacă în Europa media este situată între 5 si 10%, la noi experţii susţin că aproximativ 20% din totalul dosarelor de daună sunt false şi pot fi considerate infracţiuni.

Motivele sunt numeroase, de la specificul activităţii şi până la sistemul relaţional închis din domeniu. Prin urmare, avem de a face cu una dintre cele mai profitabile activităţi infracţionale, care nu poate fi demonstrată decât printr-un proces laborios de analiză şi investigaţie multidisciplinară. Specialiştii Interdiligence au investigat şi au dovedit mai multe practici ilegale, unul dintre multele proiecte rezolvate fiind un excelent studiu de caz, detaliat mai jos.

Daună totală pentru asigurători

Managementul unei importante companii europeane din domeniul asigurărilor a observat că în câteva oraşe din România a crescut semnificativ numărul de daune auto în cazul poliţelor facultative (CASCO).

Din cauza numărului mare de dosare de daună, precum şi a suspiciunilor cu privire la implicarea în activităţi frauduloase a unor angajaţi şi agenţi locali de asigurări, managementul companiei a solicitat sprijinul companiei de investigaţii Interdiligence.

Din cauza specificului industriei, care lasă o mare libertate angajaţilor şi are limitări în ceea ce priveşte verificarea clienţilor, misiunea specialiştilor nu se anunţa una uşoară.

Primul pas făcut de analiştii Interdiligence a fost să creeze o cameră de date electronică în care au indexat multiple documente şi fotografii puse la dispoziţie de compania de asigurări păgubită. Documente suplimentare obţinute din surse publice deschise au fost de asemenea indexate aici.

Apoi, cu ajutorul unor instrumente informatice de analiză şi filtrare a datelor, analiştii Interdiligence au identificat elemente comune ce se regăseau în multe dintre rapoartele şi fotografiile studiate.  Procesul de analiză a datelor s-a desfăşurat cu sprijinul unei echipe mixte formate dintr-un inginer de mecanică auto, un specialist în vânzări auto, un expert în constatarea daunelor auto şi un jurist.

În urmă analizei iniţiale, analiştii au proiectat sarcini investigative pentru agenţii de teren ai Interdiligence. Aceştia au fost însărcinaţi să documenteze locurile şi circumstanţele accidentelor rutiere şi a constatării daunelor, autovehicolele pe care s-au constatat daunele, persoanele şi societăţile comerciale implicate, precum şi sistemul relaţional dintre toate aceste elemente.

O atenţie deosebită s-a acordat investigării întregului proces de asigurare şi constatare a daunei, pornind de la încheierea şi emiterea poliţei de asigurare, inspecţia de risc a autovehicolului si continuand pana la producerea daunei, constatarea acesteia şi modalităţile de despăgubire a beneficiarilor poliţelor.

Indiciile au condus către mari surprize

Au fost identificate mai multe persoane care introduceau în ţară autoturisme de lux achiziţionate în regim second-hand din vestul Europei. Autoturismele erau înregistrate şi apoi asigurate prin poliţe facultative, de fiecare dată la preţuri mai mari decât preţul de achiziţie.

Alte persoane, parte din grupul infracţional, conduceau autoturismele asigurate în baza unor procuri emise de proaspeţii proprietari şi titulari ai poliţelor de asigurare. Aceştia avariau maşinile în timpul nopţii, în locaţii în care nu existau martori, acuzând lipsa de vizibilitate sau evitarea unor obstacole, după care se prezentau la anumite birouri de constatare a daunelor unde existau relaţii deja construite cu inspectorii de daună.

În urma unei investigaţii complexe multidisciplinare, dublată de analiza detaliată a tuturor datelor şi informaţiilor colectate din surse multiple, echipa Interdiligence a reuşit să identifice în mod clar autorii faptelor, modul de operare folosit şi prejudiciul estimativ provocat companiei de asigurări. Atât informaţiile cât şi probele culese din teren au fost puse la dispoziţia companiei de asigurări care a formulat plângeri penale împotriva persoanelor suspecte de fraudă.

Observaţiile specialiştilor Interdiligence, atât în aceasta speţă cât şi în alte cazuri, sunt importante pentru cei care gândesc strategii de dezvoltare, cât şi pentru cei care se ocupă de zona operaţională a businessului. Astfel, au fost identificate o serie de elemente care creează vulnerabilităţi pentru organizaţii, cum ar fi lipsa de personal calificat, neimplementarea unui mecanism clar de verificare şi control a procedurilor de lucru, a modului de întocmire a documentelor operaţionale, a fluxului de date şi documente, neînregistrarea corectă a datelor sau stocarea greşită a documentelor. Toate acestea uşurează efortul celor tentaţi să fraudeze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite