Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Legea antifumat va reduce încasările restaurantelor cu 10% pe primele trei luni şi se va aplica incusiv în cluburi private

1
17 Mar 2016 18:40:47
Autor: Florel Manu
Nerespectarea Legii antifumat aduce amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice şi de 15.000 de lei pentru societăţi comerciale FOTO Mediafax
Nerespectarea Legii antifumat aduce amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice şi de 15.000 de lei pentru societăţi comerciale FOTO Mediafax

Patronatul din industria ospitalităţii, HORA, a anunţat că, pe termen scurt, încasările restaurantelor vor scădea, pe fondul interzicerii fumatului în spaţii închise, însă după această perioadă afacerile îşi vor reveni.

Reprezentanţii lanţurilor de restaurante spun că fumătorii fac consumaţie, în medie, cu 10% mai mult decât nefumătorii, dar petrec şi cu 20% mai mult la masă comparativ cu cei care nu fumează.

Patronii de restaurante spun că aplicarea legii, dar şi reglementaoările ulterioare vor da bătăi de cap celor din industria ospitalităţii care este estimată la o piaţă de 1,5 miliarde de euro pe an.

„Nu va fi un proces uşor. Peste 50% din clienţii pe care îi avemn astăzi fumează şi nu va fi uşor să le punem la dispoziţie locuri speciale. Ne ajută însă vremea şi avem posibilitatea de a servi masa afară. Dar nu va fi simplu“, a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu.

Iniţiatorul Legii antifumat, deputatul Aurelia Cristea spune că legea se va aplica inclusiv în zonele în care sunt declarate petreceri private. „Cluburile private, dacă desfăşoară activitate economică şi au chiar un singur angajat se vor supune legii. Deci nu se va fuma“, a precizat Aurelia Cristea. Singurele lucruri pe care nu le reglementează Legea antifumat sunt legate de narhilele şi ţigări electronice. Şi asta pentru că legea se referă strict la produsele din tutun.

Dragoş Petrescu spune că pentru aplicarea acestei legi, patronii din restaurante au o responsabilitate foarte mare. „Operatorii din industria nostră  trebuie să investească pentru a-şi amenaja spaţiile destinate fumătorilor. Stafful din acest sector va trebui pregătit. Aceşti oameni trebuie să colaboreze cu organele de control şi le va fi mai uşor“, a precizat Petrescu.

Reprezentanţii patronatelor restaurantelor mai spun că în cazul în care un client al unui local îşi va aprinde ţigarea fără să asculte sfatul personalului, atunci conducerea unităţii poate sesiza poliţia pentru a-l sancţiona pe cel care nu respectă legea.

„Mai greu va fi în cazul cluburilor de noapte unde şi controalele sunt mai greu de făcut. Dar cred după o perioadă de timp va fi responsabilizat şi consumatorul de cluburi de noapte”, a clarificat Petrescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
18.03.2016, 01:24:11

Politic, la noi nu intereseaza pierderile altora. Amuzant e insa ca nedezbatută serios, legea funcţionează ca un cadou electoral de la PSD catre PNL. Disputa vine de la stilul populist fesenist: apelul la delaţiune, desfacerea contractului de muncă, tratarea iliesciana a fumatorilor ca pe golanii din Piaţa Universităţii, drept o minoritate de anormali de reeducat cu forţa de catre majoritatea strivitoare. Protectia nefumatorilor si diminuarea consumului nicotinic se puteau face si fara umilire. Nu au cerut alegatorii nefumatori PSD-ului alungarea fumatorilor din salile oricum rezervate lor: http://propinatiu.blogspot.ro/2016/03/niciun-vot-de-la-faust-fesenistilor.html http://www.ziardecluj.ro/liviu-dragnea-ii-da-peste-nas-aureliei-cristea-cu-legea-antifumat http://www.voceatransilvaniei.ro/liviu-dragnea-anunt-surprinzator-despre-legea-anti-fumat-nu-poate-fi-aplicata/ Dl Dragnea stie ca recunostinta nefumatorilor e incerta, iar pe voturile fumatorilor nu mai poate conta!

Modifică Setările