Listarea Hidroelectrica are şanse foarte mici să aibă loc înainte de finalul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de listare al producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile societăţi de stat, stagnează şi devine din ce în ce mai puţin probabil ca ea sa aibă loc înainte de finalul anului, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Konieczny a transmis că a participat în această dimineaţă la o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu, „care ne-a asigurat de dorinţa Guvernului de a pune în mişcare acest proces cât mai repede cu putinţă”.

„Cu Hidroelectrica, cea mai mare dintre deţinerile noastre, cu o cotă de 40% din valoarea activului net al Fondului Proprietatea, suntem încă în situaţia de a avea un consiliul interimar şi un management interimar. Aceasta este, într-adevar, o situaţie riscantă pentru o companie de o asemenea dimensiune şi de o asemenea importanţă strategică pentru piaţa electricităţii din România”, a spus managerul FP.

El a precizat că Guvernul anterior a concluzionat procesul de selecţie a noului Consiliu de Administraţie al Hidroelectrica, în acord cu principiile guvernanţei corporative din companiile de stat.

„Există o listă lungă şi o listă scurtă de candidaţi, iar unii dintre ei sunt candidaţi foarte buni, de aceea sperăm să avem într-o lună o decizie din partea Guvernului, care într-un final să numească noul Consiliu pentru următorii patru ani. Acest Consiliu ar trebui apoi să selecteze conducerea executivă a Hidroelectrica şi împreună să conducă compania pe viitor şi sa termine procesul de listare”, a precizat Konieczny.

El a menţionat însă că „s-au făcut foarte puţine progrese în ultimele luni legat de această listare şi multe dintre decizii stagnează pe la diferite comisii şi la diverse niveluri ale Guvernului”. „Am menţionat selectarea Consiliului, dar mai este şi problema investiţiilor secundare în activele companiei, care ar trebui să fie transferate în afara companiei înainte de listare. Aşa că, dacă nu va fi luată o decizie foarte clară si un angajament ferm la cel mai înalt nivel în Guvern pentru listarea Hidroelectrica, devine din ce în ce mai puţin probabil ca această listare sa aibă loc înainte de finalul anului”, a declarat el.

Impactul Fondul Suveran de Investiţii  

Managerul FP a precizat că Fondul Suveran de Investiţii, pe care Guvernul vrea să îl creeze, reprezintă „un plan interesant şi ambiţios, iar dacă va fi implementat în mod adecvat, ar putea realmente să aducă un plus de valoare României, economiei româneşti, dar şi companiilor controlate de statul român, precum şi Fondului Proprietatea în calitate de acţionar”.

„Cred, totodată, că există două aspecte foarte importante legate de acest fond. În primul rând, Fondul Suveran ar trebui să aducă o separare clară între funcţia de administrare a companiilor de stat şi cea de creare de politici guvernamentale. Această schimbare ar elibera mult din timpul pe care miniştrii, în momentul de faţă, îl petrec, în mod voit sau nu, cu gestionarea acestor companii cu capital majoritar de stat. Mai apoi, acest fond ar trebui să aducă mai multă transparenţă asupra a ceea ce se întâmplă cu companiile de stat. Ne aşteptăm ca acest fond să se supună aceloraşi reglementări de raportare precum Fondul Proprietatea şi alte fonduri închise din România şi să respecte aceleaşi reglementări privind piaţa de capital impuse de ASF. Acest lucru va aduce multă responsabilitate la nivelul funcţiei publice, dar şi oportunitatea de monitorizare din partea publicului a ceea ce se întâmplă în companiile de stat, ceea ce nu este cazul în momentul de faţă. În plus, o structură de fond ce respectă regulile de guvernanţă corporativă ar fi şi mai benefică pentru noi toţi, întrucât un consiliu de supraveghere independent şi un administrator profesionist al fondului ar trebui să contribuie la monitorizarea evoluţiei companiilor din portofoliu”, a menţionat Konieczny.

El a precizat că a oferit Guvernului disponibilitatea de a împărtăşi din expertiza şi experienţa de administrare a Fondului Proprietatea, dar şi a altor fonduri similare din alte ţări, şi sprijinul pentru a face din acest fond un succes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite