Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Liviu Dragnea: China General Nuclear Power a depus ofertă angajantă pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Guvernul începe negocierile

0
25 Sep 2014 17:51:54
Autor: Daniel Ionascu
Nuclearelectrica operează deja două reactoare nucleare la Cernavodă, unităţile producând 20% din consumul naţional. Noile reactoare vor costa 6,5 miliarde de euro
Nuclearelectrica operează deja două reactoare nucleare la Cernavodă, unităţile producând 20% din consumul naţional. Noile reactoare vor costa 6,5 miliarde de euro

Compania China General Nuclear Power Corporation a depus, la 23 septembrie, o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă, urmând ca în perioada următoare comisia guvernamentală să analizeze oferta şi să înceapă negocierile, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea.

El a precizat, în urma discuţiei cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli, că anul viitor, probabil, va fi începută construcţia celor două reactoare.
 
„Orizontul nostru de timp este ca, până la sfârşitul anului, negocierile să se finalizeze şi să se semneze memorandumul comun de realizare a acestei investiţii. Începând cu anul viitor, probabil, începem să asistăm la realizarea unui proiect cu o valoare foarte mare, care va însemna 720 MW pe unitate, adică 1.440 MW, care va însemna peste 1,5 miliarde euro comenzi în industira românească, locuri de muncă directe şi indirecte peste 10.000, plus venituri importante suplimentare la bugetele locale şi la bugetul de stat“, a spus Dragnea, citat de Mediafax.
 
Termenul final pentru depunerea ofertei finale era de 24 septembrie. La începutul lunii septembrie, conducerea Nuclearelectrica a anunţat că China General Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie a investitorilor pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4, compania chineză fiind singurul ofertant.
 
Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro.
 
Construcţia celor două reactoare a fost unul dintre subiectele discutate, joi, la Palatul Victoria, de vicepremierul Liviu Dragnea cu omologul său chinez, Zhang Gaoli, aflat la Bucureşti.
 

Termocentrală la Rovinari, în cadrul Complexului Energetic Oltenia

 
Un alt subiect a fost construcţia unui nou grup la termocentrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Dragnea precizând că proiectul se află în faza imediat premergătoare realizării parteneriatului public-privat, semnarea documentelor fiind estimată pentru luna octombrie.
 
El a precizat totodată că pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa au fost deja depuse trei scrisori de intenţie.
 

Tren de mare viteză Bucureşti- Iaşi-Chişinău

 
Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat şi faptul că a fost luată decizia finală pentru realizarea liniei de cale ferată de mare viteză Bucureşti-Iaşi, cu posibilitatea prelungirii spre Chişinău, precum şi pentru realizarea, tot împreună cu investitori din China, a centurii feroviare a Bucureştiului. În prima parte a lunii octombrie, experţii români şi chinezi vor avea o primă întâlnire de lucru privind aceste proiecte.
 

Constanţa, port pe "Drumul Mătăsii"

 
Vicepremierul Chinei Zhang Gaoli a transmis, totodată, autorităţilor române invitaţia de a lua parte la proiectul noului Drum al Mătăsii, invitaţie de care autorităţile române sunt interesate, având în vedere poziţia strategică a portului Constanţa şi Strategia Dunării, a mai afirmat Dragnea.

Mai puteţi citi:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările