Lovitură pentru Raiffeisen: statul anulează acordul în baza căruia banca a dat în judecată România. Cazul Micula a torpilat acţiunea austriecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitură dură pentru Raiffeisen Bank: autorităţile vor anula acordul în baza căruia banca austriacă a dat în judecată România din cauza legii dării în plată. Preşedintele Klaus Iohannis a emis un decret prin care Parlamentul va vota anularea acordurilor bilaterale semnate cu statele membre ale Uniunii Europene.

Soluţia a venit dintr-un alt caz celebru, cel al fraţilor Micula, în care România a fost condmanată pe baza unui tratat similar, semnat cu Suedia. În mod normal, aceste trate trebuiau anulate din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.

„Se supune spre adoptare Parlamentului încetarea valabilităţii acordurilor privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene, şi se dispune publicarea prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I“, se arată într-un decret (nr.799/2016) semnat de preşedintele Iohannis şi de premierul Dacian Cioloş. Preşedintele a emis decretul la propunerea Guvernului, potrivit Hotărârii nr. E 104 din 10 august 2016. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial din 12 septembrie.

Reamintim, Raiffeisen Bank a notificat autorităţile că a demarat procedura de arbitraj împotriva României în baza tratatului de protejare reciprocă a investiţiilor semnat de ţara noastră cu Austria. 

Banca este nemulţumită de legea dării în plată, care îi afectează profiturile, din cauza unor provizioane suplimentare pe care trebuie să le facă. Legea dării în plată permite celor care nu îşi mai pot plăti ratele să cedeze băncii locuinţa cu care au garantat, fără a mai rămâne datori cu altceva.

Legea a intrat în vigoare în acest an şi se aplică celor cu credite sub 250.000 de euro, nefiind însă aplicabilă şi programului „Prima Casă“. Anterior, legislaţia prevedea urmărirea debitorului până la recuperarea întregii sume, chiar dacă imobilul valorează acum mult sub nivelul la care s-a luat creditul.

Anularea acordurilor de protejare a investiţiilor este o soluţie provenită în urma cazului Fraţilor Micula. Aceştia au câştigat despăgubiri de 791 de milioane de lei la ICSID, tribunalul internaţional de arbitraj de la Washington de pe lângă Banca Mondială. Aceştia au câştigat în baza unui tratat de protejare a investiţiilor cu Suedia, cei doi având şi cetăţenie suedeză. Dar Comisia Europeană a cerut recuperarea sumelor respective, considerându-le ajutor de stat ilegal.

Aceste tratate trebuiau anulate încă din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană. Ulterior, în urma scandalului internaţional, Comisia Europeană a cerut României anularea tratatelor reciproce semnate de către ţara noastră cu statele membre ale Uniunii Europene.

decret iohannis ciolos protejare investitii ue
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite