Lukoil renunţă la explorările din Vietnam, dar continuă în România. Ruşii sunt parteneri cu Romgaz şi Vanco în două concesiuni din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul petrolier rus Lukoil s-a retras dintr-un proiect de explorare a ţiţeiului în Vietnam, dar va începe în august operaţiunile de forare în alte proiecte, inclusiv în România, a declarat Vagit Alekperov, directorul general al companiei şi acţionar semnificativ al companiei, citat de Ria Novosti.

Subsidiara Lukoil Overseas a achiziţionat în aprilie 2011 o participaţie de 50% într-un proiect de dezvoltare a zăcământului petrolier Hanoi Trough, din largul Mării Chinei de Sud. „Am închis proiectul din Vietnam“, a afirmat şeful Lukoil, fără a oferi amănunte suplimentare.

În prezent, Lukoil lucrează la o serie de proiecte în platourile continentale din Coasta de Fildeş, Ghana şi Sierra Leone. De asemenea, grupul rus are proiecte în Marea Caspică, România şi Vietnam.

Partener cu Romgaz în Marea Neagră

În ţara noastră, compania deţine drepturile de explorare şi exploatare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre, după ce a câştigat licitaţia organizată în 2010 de către Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM). Partenerul Lukoil pentru aceste explorări este grupul american Vanco.

Producătorul naţional Romgaz deţine 10% din cele două concesiuni, restul fiind deţinut de Lukoil (72%) şi Vanco (18%).

Lukoil mai deţine în România şi rafinăria Petrotel, alături de care mai controlează şi a treia reţea de peste 300 de benzinării din ţara noastră. Lukoil furnizează 20% din distribuţia de carburanţi în România.

Adio listare la Hong Kong

Alekperov a mai anunţat şi suspendarea planurilor de listare a companiei la bursa din Hong Kong, potrivit Agerpres.ro. Iniţial, Lukoil şi-a propus să-şi listeze acţiunile la bursa din Hong Kong undeva la mijlocul lui 2013 urmând să devină a doua mare companie rusească prezentă pe această piaţă de capital, după producătorul de aluminiu UC Rusal.

Luna trecută, Vagit Alekperov a anunţat că Lukoil intenţionează să-şi menţină programul de investiţii în acest an la 20 de miliarde de dolari, la fel ca în 2013.

Vagit Alekperov a mai spus că Lukoil se aşteaptă să ajungă în toamna acestui an la o producţie de 400.000 de barili pe zi (bpd) la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak. Lansarea producţiei la acest câmp, al doilea mare zăcământ din lume cu rezerve estimate la 14 miliarde de barili, ar urma să înceapă la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie. Datorită proiectului West Qurna-2, Lukoil ar urma să-şi dubleze producţia de petrol realizată peste hotare, care, în prezent, reprezintă 6% din producţia sa zilnică de 1,8 milioane bpd.

Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 111 miliarde de dolari în 2012. 

Mai puteţi citi:

Niţă: Am informaţii că şi alte perimetre din Marea Neagră conţin gaze naturale

Majoritatea statelor europene caută alte surse de aprovizionare cu gaze naturale decât Rusia, iar România se va concentra pe explorarea şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Gazprom ar putea pierde 1,4 miliarde de dolari anual dacă România şi-ar acoperi importurile din gaze de şist şi zăcămintele din Marea Neagră 

Gigantul rus Gazprom ar putea pierde 1,41 miliarde de dolari anual în cazul în care ţara noastră ar renunţa complet la importuri datorită extracţiei de gaze de şist şi a producţiei din Marea Neagră, potrivit unei analize „Adevărul“.

Care este nivelul corect al redevenţelor la petrol şi gaze

Nivelul încasărilor statului din exploatări este unul dintre motivele pentru care de două săptămâni se protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană. Anul viitor însă se prefigurează un scandal şi mai mare, în condiţiile în care în 2014 expiră termenul până la care nivelul redevenţelor la petrol şi gaze nu poate fi modificat. Statul român vrea să le crească „la media europeană”. „Adevărul” vă prezintă care sunt sistemele de taxare în lume.

România atacă monopolul gazului rusesc în Republica Moldova

Gazoductul Iaşi-Ungheni, ale cărui lucrări sunt programate să demareze începând de marţi, marchează atât expansiunea energetică a României în regiune, cât şi „eliberarea“ Republicii Moldova de sub dominaţia companiei de stat ruseşti Gazprom. Asta în condiţiile în care preţul de import din ţara noastră se va situa sub cel perceput de gigantul rus, dar peste nivelurile actuale pentru producţia internă din România, potrivit unei analize „Adevărul“.

UPDATE Proiectul Nabucco a căzut. Sfârşitul visului european de independenţă energetică

Presa austriacă anunţă sfârşitul grandiosului proiect Nabucco, care urmărea alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

Încălzirea globală ne scapă de jugul Gazprom: importurile de gaze au scăzut cu o treime în primele patru luni

România a importat în primele patru luni din 2013 o cantitate de gaze naturale de 592.500 tone echivalent petrol, cu 34,7% mai mică decât perioada similară din 2012, potrivit datelor oferite de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

România se pregăteşte să concureze Gazprom

Ţara noastră va exporta gaze naturale în Republica Moldova din toamnă, iar în cinci ani vor intra în producţie gazele de şist şi cele din Marea Neagră.

România nu ştie ce să facă cu gazele din Marea Neagră

Primul metru cub extras din zăcămintele din Marea Neagră este aşteptat să intre în consum abia în 2017, însă până în acest moment România nu ştie ce să facă cu acestea, din moment ce lipseşte infrastructura din Dobrogea pentru preluarea acestor cantităţi, iar producţia de electricitate în termocentralele pe gaz este substanţial redusă ca urmare a scăderii consumului şi a producţiei verzi.

Cum poate pierde România în mod stupid toate gazele din Marea Neagră

România ar putea să nu vadă niciun metru cub de gaz din zăcămintele nou-prospectate din Marea Neagră din cauza unei modificări aduse legii petrolului, la insistenţele Uniunii Europene, în perioada de pre-aderare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite