Mechel Câmpia Turzii şi-a reluat activitatea. Proprietatul combinatului vrea să funcţioneze în termen de zece zile la capacitate maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada iunie 2012-aprilie 2013, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că în combinat au mai rămas aproximativ 300 de angajaţi FOTO Adevărul
În perioada iunie 2012-aprilie 2013, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că în combinat au mai rămas aproximativ 300 de angajaţi FOTO Adevărul

Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii, intrat în insolvenţă în luna aprilie, şi-a reluat astăzi activitatea de producţie, iar în termen de zece zile ar putea să funcţioneze la capacitatea maximă.

"Începând de luni, secţiile trefilare la cald şi zincare ale trăgătoriei de oţel şi-au reluat activitatea de producţie în conformitate cu planul stabilit", se arată într-un comunicat al Invest Nikarom, proprietarul companiei.

Invest Nikarom precizează că Mechel Câmpia Turzii are în stocuri materia primă necesară, iar toate producţia care va fi realizată este deja contractată. Materia primă, respectiv sârma laminată şi ţagla, este achiziţinată de la combinatele Ductill Steel Buzău, respectiv COS Târgovişte, ambele fiind controlate de Invest Nikarom. "Sunt create toate premizele că în circa 10 zile să se poate atinge capacitatea maximă de producţie", potrivit comunicatului.

Combinatul siderurgic a raportat pentru primele trei luni ale anului pierderi de 18,8 milioane lei, în scădere cu 17,5% faţă, în timp ce cifra de adaceri s-a prăbuşit la 5,2 milioane lei, de la 81,6 milioane lei.

Grupul german Scholz AG, unul dintre cei mai mari jucători din Europa de pe piaţa reciclării metalelor, a trimis proprietarilor combinatelor Mechel din România o scrisoare de intenţie privind cumpărarea unităţii din Oţelu Roşu şi a celei din Câmpia Turzii. Partenerul din România al Scholz a declarat pentru „Adevărul“ că nemţii vor să continue producţia, deşi compania e cunoscută mai ales pentru afacerile cu fier vechi pe care le derulează.

Grupul german Scholz AG este interesat să preia o parte din combinatul Mechel Câmpia Turzii, din Cluj, şi combinatul Oţelu Roşu prin intermediul Rematinvest, unul dintre cei mai mari procesatori de materiale reciclabile din România, al cărui acţionar majoritar este compania germană. 

„S-a trimis către Nikarom, în urmă cu circa 10 zile, o scrisoare de intenţie privind cumpărarea combinatului Oţelul Roşu şi a jumătate din combinatul de la Câmpia Turzii. Se doreşte contunuarea şi dezvoltarea producţiei în aceste unităţi. Nu s-a făcut o ofertă financiară, pentru că în prima fază trebuie să vedem dacă sunt interesaţi. Până acum nu am primit niciun răspuns”, a susţinut Liviu Ciupe, directorul general al Rematinvest. 

Întrebat în ce scop vor fi folosite cele două combinate de către compania germană cunoscută mai ales pentru reciclarea fierului vechi, Ciupe a susţinut că Scholz are şi oţelării şi intenţionează să continue producţie la cele două combinate şi nu să le valorifice ca fier vechi.

Invest Nikarom a pornit, tot luni, şi o instalaţie a COS Târgovişte.

Mechel Câmpia Turzii este cea de a treia companie din fostul group Mechel care a repornit activitatea, alături de COSTârgovişte şi Ductil Steel Buzău.

Grupul rus Mechel a vândut, în februarie, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite