Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Mediul de afaceri îşi exprimă îngrijorarea: Românii s-ar putea întoarce în străinătate, în timp ce patronii se gândesc dacă să dea drumul la angajări

9
8 Jun 2021 18:36:56
Autor: Melania Agiu
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) şi coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a afirmat, marţi că, patronii IMM-urilor încep să resimtă din nou lipsa forţei de muncă, odată cu startul dezmorţirii afacerilor.

„În timpul pandemiei a fost excedent de forţă de muncă, dar forţa de muncă nu stă pe dreapta să se uite la noi, ci se reorientează. Sunt zeci de mii de locuri de muncă pierdute în timpul pandemiei, dacă nu chiar peste 100.000. Sunt oameni care au plecat fie din ţară, fie din industrie (HoReCa). Iar acum, când avem revenge tourism - lumea vrea să plece în concediu - nu mai găsim deloc oameni. Deci în momentul de faţă situaţia este dramatică, probabil mai grea decât înainte de pandemie” - atrage atenţia Dragoş Anastasiu, potrivit Startupcafe.
 
El a lansat acest avertisment, marţi, la o conferinţă a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). 
 
„Patronii IMM încep acum să resimtă din nou lipsa forţei de muncă, odată cu startul dezmorţirii afacerilor. Şi urmează bătaie mare pe lucrători, pentru că antreprenorii din vestul Europei au primit sprijin mai consident de la guvernele lor şi deja ambalează motoarele business-urilor, pentru a demara în trombă când se ridică toare restricţiile COVID şi vin şi banii din mecanismul european de redresare şi rezilienţă.”, a explicat Anastasiu.
 
În urmă cu numai o săptămână, un barometru realizat de Frames la comanda Best Smart Consulting arăta că piaţa muncii din România nu se va deschide cel puţin până la toamnă, marea majoritate a investitorilor aşteptând ca veştile bune privind evoluţia pandemiei să se confirme.
 
Dar în timp ce patronii români stau şi se gândesc dacă să dea drumul sau nu la angajări, lucrătorii români încep să plece din nou în străinătate. 
 
„Cred că foarte curând ne vom lovi de lipsa forţei de muncă, pentru că vor începe PNRR-urile mai rapid în alte ţări ale UE şi vor fi două consecinţe: lucrătorii români vor merge în străinătate şi noi vom contribui iarăşi la dezvoltarea economiilor altor ţări” - se teme Florin Jianu, preşedintele Consiliului IMM-urilor, cea mai mare organizaţie de patroni de firme mici şi mijlocii din România.
 
Firmele româneşti din HoReCa se gândesc la soluţia importului de forţă de muncă din afara Uniunii Europene. Dar nu este uşor deloc - avertizează Dragoş Anastasiu, care şi-a adus lucrători din Sri Lanka.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

leuldinpanjshir99
8.06.2021, 18:57:55

Daca nu-i platesc corespunzator? Ce, vor sa-i plateasca cu salariul minim si sa-i puna sa munceasca 12-14 ore pe zi?

-2 (14 voturi)
Ludwig
8.06.2021, 18:59:04

Atata timp cst salariile la stat vor fi mai mari ca in privat, lucru unic in lume, toata lumea vrea la stat sa lucreze sau se duc la sparanghel pe 2 mii euro..

+8 (8 voturi)
Adrian Foangǎ
8.06.2021, 19:06:13

oricum pleaca oamenii care au venit in tara numai pe timpul pandemiei. Aia se intorc 100% la munca, nu raman in Romania.

-4 (8 voturi)
Ludwig
8.06.2021, 19:08:09

Adrian Oricum nu venisera doctori sau ingineri ci multi amarati necalificati...

+6 (6 voturi)
dumitru bogdan
8.06.2021, 19:40:10

Dați salarii.

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările