Ministerul Energiei despre situaţia de la Electrica: Managerii vor bonusuri „nesimţite“, dar nu au investit decât 32% din cât s-au angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei contraatacă în urma acuzelor privind încercarea de politizare a Electrica: instituţia acuză că managerii au dorit bonusuri „nesimţite“, în condiţiile în care compania nu a realizat până la finele lunii august decât o treime din investiţiile la care s-a angajat pentru anul 2015.

Instituţia acuză virulent conducerea Electrica şi arată că propunerea sa de majorare a numărului de membri ai Adunării Generale a Acţionarilor de la cinci la şapte a fost susţinută de către 70% dintre acţionarii prezenţi, în condiţiile în care ministerul nu mai deţine majoritatea titlurilor. De asemenea, Ministerul Energiei spune că nu ar trebui să se mai repete situaţia de la Carei, când mii de oameni au rămas fără electricitate în mijlocul iernii timp de mai multe zile.

Redăm mai jos, comunicatul Ministerului Energiei.

„Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii şi beneficii nesusţinute de prestaţia lor şi pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimţite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informaţii neadevărate despre situaţia de la Electrica.

Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi care vizează un nou tip  de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor. Propunerea Ministerului de creştere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenţi în AGA, statul român nedeţinând majoritatea în companie!! Propunerea venită din partea Ministerului de creştere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii.

Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2.000 la 3.000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1.000 euro/ şedinţă! 

Care sunt „performanţele” companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285 mii lei, adică cca 32 % din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 ( cca 20% din planul asumat prin IPO) şi propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%! Lăsăm la latitudinea celor interesaţi să traga concluziile.

În aceste condiţii, ne putem întreba ce interese au oare cei care sunt deranjaţi de poziţia ministerului faţă de imperativitatea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin Prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanţă pentru siguranţa reţelelor din segmentul de distribuţie, în aşa fel încât situaţii de genul celor de la Carei, când mii de oameni au rămas în beznă în mijlocul iernii, să nu se mai repete sau faţă de necesitatea introducerii unor criterii de performanţă pentru activitatea CA şi a agreării unui plan de management cu ţinte şi termene precise de îndeplinire ?

Afirmând încă o dată că principiile care ne-au călăuzit în activitatea noastră au fost urmărirea interesului statului român, transparenţa deciziilor, respectul faţă de toţi investorii, securitatea reţelei energetice şi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor, stăm la dispoziţia celor interesaţi cu documente care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susţinute de noi“.

Ce acuză societatea civilă

Reamintim, mai multe organizaţii non-guvernamentale au acuzat marţi că Andrei Gerea, Ministrul Energieică încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor Consiliului de Administraţie, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis managament profesionist şi urmărirea performanţei. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în Consiliul de Administraţie (CA), noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană. Noul Consiliu de Administraţie a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă, mai arată reprezentanţii societăţii civile, potrivit Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum.

„Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii“, spun în continuare ONG-urile.

Organizaţiile citate atrag atenţia că, în plus, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acţionar minoritar la Electrica, a propus marţi ca cei numiţi în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism şi integritate, dar propunerea a fost respinsă de reprezentanţii ministerului condus de Andrei Gerea.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite