Ministrul delegat pentru Energie a trimis Corpul de Control pentru a verifica cheltuielile făcute până în prezent cu proiectul hidrocentralei de la Tarniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala de la Tarniţa ar costa 1,2 miliarde de euro dar, deocamdată, nu se ştie dacă este rentabilă
Hidrocentrala de la Tarniţa ar costa 1,2 miliarde de euro dar, deocamdată, nu se ştie dacă este rentabilă

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a dispus Corpului de Control realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti.

„Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica. Şeful Corpului de Control are termen ca până la sfârşitul acestei săptămâni să prezinte ministrului concluziile sale“, a anunţat, într-un comunicat, biroul de presă al Departamentului pentru Energie.

Hidrocentrala pe pompaj de la Tarniţa este un proiect de 1,2 miliarde de euro, care, iniţial, trebuia realizat de către Hidroelectrica. În toamna anului trecut, însă, grupul chinez Sinohydro s-a arătat interesat de investiţie. Autorităţile plănuiau cooptarea în proiect şi a Nuclearelectrica – care s-a arătat dispusă să fie acţionar minoritar încă de anul trecut, dar şi Romgaz, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a caracterizat de mai multe ori proiectul Tarniţa şi proiectul unei noi hidrocentrale pe Dunăre, împreună cu Bulgaria, drept „OZN-uri“, din cauza costurilor foarte mari. Borza a spus că România are deja excedent de electricitate, iar, la nivelul actual al preţurilor energiei pe bursa OPCOM, realizarea centralei de la Tarniţa nu rentează.

Hidrocentrala de la Tarniţa ar avea sens, din punct de vedere tehnic, dacă s-ar realiza cele două reactoare de la Cernavodă, proiect care costă alte 6,5 miliarde de euro, deoarece ar echilibra sistemul energetic naţional. Concret, hidrocentrala ar consuma noaptea excesul de energie produs de reactoare pompând apa din lac în amonte, iar ziua ar produce energie electrică prin căderea apei.

Ziarul Financiar scria în luna aprilie că Hidroelectrica a semnat în februarie anul acesta un contract de 44.000 de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru Tarniţa, după ce în 2008 mai făcuse un studiu de fezabilitate pe care a plătit aproape 410.000 de euro.

Potrivit sursei citate, compania de stat a mai plătit firmei de consultanţă Deloitte 14,5 milioane de lei, în perioada 2010-2014, tot pentru proiectul Tarniţa.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/tarnita" target="_blank">View the story "Tarnita" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite