Mititeii "cântăresc" 30% din producţia de carne a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii româneşti, proaspăt intraţi în legalitate, asigură 30% din vânzările la intern şi la export ale procesatorilor. Pentru reducerea TVA la carne, producătorii vor declanşa o campanie de informare.

Industria cărnii din România răsuflă uşurată după ce problema bicarbonatului din mititei a fost rezolvată la nivel de experţi ai UE, dar va mai avea un hop de sărit în plenul Parlamentului European.

Acceptarea în legalitate a micilor are o miză uriaşă, câtă vreme o treime din cifra medie de afaceri a procesatorilor este asigurată de acest produs.

La nivelul marilor producători, micii înseamnă până la 10% din cifra de afaceri pe piaţa internă şi 30% din exporturi. Dar există foarte mulţi producători la care această pondere creşte spre 70% sau procesatori specializaţi care sunt profilaţi 100% pe mititei, astfel că media generală ajunge undeva la 30%, arată estimările industriaşilor.

Preţurile vor depinde de taxe

În acest an, evoluţiile bursiere ale cotaţiilor la carne justifică previziunile pentru stabilitate şi chiar pentru o uşoară scădere a preţurilor, astfel că principalii factori de influenţă rămân taxele. Mai exact, reducerea TVA creează premise favorabile ieftinirii, în timp ce introducerea taxei pe construcţiile speciale va induce costuri suplimentare care vor crea presiuni în sensul scumpirii preparatelor din carne.

Avem, în Asociaţia Română a Cărnii, companii membre care îşi estimează costuri suplimentare de ordinul zecilor de mii de euro induse de această taxă, iar altele se pregătesc chiar să renunţe la unele capacităţi de producţie în loc să se extindă. Cât despre TVA, vom declanşa în curând o amplă campanie de informare. Este important de ştiut că nivelul critic sub care evaziunea nu-şi va mai avea rostul este 9% (TVA la carne – n.r.) şi vom propune ca măsura de reducere să fie introdusă în iulie“, au declarat liderii Asociaţiei Române a Cărnii.

China vrea doar carcase

Una dintre marile oportunităţi pentru industria românească de profil s-a conturat toamna trecută, când chinezii au anunţat oficial că vor să importe carne din România.

Sunt foarte interesaţi, într-adevăr, am avut deja unele contacte, dar vor numai carne în viu sau în carcasă, nu vor preparate, nimic procesat“, a declarat omul de afaceri Radu Timiş, proprietarul companiei Cris Tim.
 


De ce bicarbonatul e mai controversat decât E-urile

În timpul campaniei de susţinere pentru legalitatea micilor româneşti, mulţi români s-au întrebat de ce bicarbonatul este un ingredient „cu probleme“ în timp ce unele E-uri – despre care se spune că sunt cu adevărat toxice – nu au nicio problemă de acceptare.
Răspunsul vine de la Asociaţia Română a Cărnii: „În perioada de avizare, România nu a avut nicio opinie, nici pentru autorizarea bicarbonatului, dar nici pentru respingerea altor ingrediente. Multinaţionalele care au avut interese în a-şi promova tot felul de E-uri au acţionat prompt şi rapid, dar noi am tot întârziat şi ne-am trezit cu micul înafara legii. Experienţa trăită cu micii şi bicarbonatul din mititei arată cât de importantă este colaborarea dintre mediul asociativ şi autorităţi, dar şi cât de necesară este atenţia sporită faţă de ceea ce se întâmplă la Bruxelles“.


Mai puteţi citi: 

EXCLUSIV Micul românesc a fost scos de UE în afara legii. Comisia pentru Siguranţă Alimentară a respins lista cu aditivi în care bicarbonatul era permis. Comisia pentru Siguranţă Alimentară a Uniunii Europene a avizat negativ joi, la Bruxelles, lista cu aditivii alimentari permişi pentru consum, pe care se regăseşte şi bicarbonatul folosit în prepararea de mititei.

Aditivii din micii românilor, din nou pe masa Comisiei Europene. Mâine vom afla verdictul: vor fi sau nu interzişi. Bicarbonatul de sodiu, aditivul pe care românii îl folosesc pentru frăgezirea tocăturii din care prepară mititei, dar pe care Comisia Europeană vrea să-l interzică, va fi joi, 20 februarie, din nou în atenţia autorităţilor de la Bruxelles.

Povestea micului românesc: cum a ajuns o greşeală culinară dezbatere europeană. Unde se găsesc cei mai buni mici din ţară. Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe grătarul tuturor românilor. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare.

La luptă cu grătarele! Micul românesc însuşi e un brand! Afară cu McMicii din ţară! Români, ocupaţi pieţele, gările, parcurile, aeroporturile şi străzile! Micul nostru românesc este în pericol! Uniunea Europeană pune în primejdie reţeta strămoşească a micului. Nu mai e vremea de îndopare, ci e timpul de grătare!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite