Narghileaua, marele câştigător al Legii antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea 15/2016 nu interzice fumatul de narghilea, dacă aceasta nu se prepară cu produse din tutun, ci numai cu arome. Astfel că proprietarii de cluburi, discoteci, restaurante-baruri, cazinouri şi săli de jocuri au mărit cererea de narghilele.

Controversata Lege antifumat (nr. 15/2016), care se va aplica începând din 16 martie, interzice în mod expres consumul de „produse obţinute pe bază de tutun“ în spaţiile publice, ca şi fumatul de ţigări electronice în transportul public de pasageri şi la locurile de joacă pentru copii. Dar pufăitul de narghilea nu va fi interzis dacă aceasta se prepară exclusiv cu arome (nu şi cu tutun), şi astfel s-a creat o oportunitate nesperată pe piaţa lulelelor.

Chiar iniţiatoarea Legii antifumat, Aurelia Cristea (deputat PSD de Cluj), recunoaşte permisiunea consumului de narghilea fără tutun după intrarea în vigoare a normativului.

„În acest moment, produsul numit generic «narghilea» nu este definit în Legea 349/2002, nici chiar în varianta modificată sub forma legii 15/2016. În Legea 15/2016 se face o menţiune referitoare la ţigara electronică, precizându-se că este interzisă în mijloacele de transport în comun. Legea face referire la produsele obţinute pe bază de tutun, deci narghileaua poate fi sau nu interzisă în măsura în care foloseşte produse pe bază de tutun. Pe de altă parte, recent a plecat de la Guvern normativul care ne va alinia la prevederile Directivei Europene privind tutunul, şi acolo probabil că narghileaua va fi definită mai clar. Deci, pe scurt, narghileaua nu este definită în Legea 15/2016, aşa că ar mai putea fi utilizată în spaţiile publice doar dacă aceşti consumatori nu folosesc produse pe bază de tutun“, a declarat, pentru „Adevărul“, Aurelia Cristea.

Citeşte şi: Ce a făcut un român cu restaurant în Spania pentru a se adapta legii antifumat

Creşte interesul cumpărătorilor

Neştiind cu absolută certitudine dacă narghileaua va fi interzisă, comercianţii acestor produse sunt deocamdată prudenţi în aprecieri, dar au remarcat un interes crescând al clienţilor.

„De când s-a înteţit dezbaterea pe marginea acestei legi, ne sună tot mai mulţi proprietari de cluburi, discoteci, baruri, cazinouri sau săli de jocuri şi se interesează de produse, acum au început să crească şi comenzile. Cred că se vor vinde bine aromele fără tutun, de fapt noi nici n-am mai adus cu tutun pentru că au crescut mult accizele şi s-au scumpit. Dar şi consumatorii s-au obişnuit şi merg pe varianta fără tutun. Desigur, am fi puternic afectaţi dacă s-ar interzice cu totul narghileaua, dar legea se referă doar la produse din tutun“, ne-au declarat administratorii unor portaluri specializate în vânzări de narghilele şi accesorii.

La rândul lor, administratorii de localuri spun că vor exista unele schimbări pe această piaţă. „Avem narghilele şi cu, şi fără tutun, ponderea fiind de 50%-50%. Dacă se va interzice narghileaua cu tutun, ne vom adapta şi vom vinde aroma care conţine tutun doar pe terasă. Nu toţi cei care fumează ţigări sunt şi fumători de narghilea şi invers, nu ne aşteptăm la o creştere a vânzărilor din această cauză, dar considerăm că vom fi avantajaţi datorită grădinii noastre spaţioase. Noi considerăm că aroma de narghilea, indiferent că este cu tutun sau fără, nu ar trebui să intre sub incidenţa acestei legi, fumul fiind filtrat prin apă şi conţinutul de nicotină fiind foarte scăzut“, ne-a declarat Kristina Rababah, administratorul localului Ganesha Caffe din Bucureşti.

„Am observat că unele locaţii introduc narghileaua în meniul lor, dar nu credem că aceasta va fi tendinţa, fiecare locaţie având specificul ei. Prepararea unei narghilele este o artă şi necesită multă experienţă, secretul nefiind la îndemâna tuturor“, a mai spus Kristina Rababah.

Citeşte şi: Cum se pregătesc proprietarii de restaurante pentru aplicarea Legii antifumat. Unde se va (mai) putea fuma?

Cât plătesc consumatorii

În localurile care oferă narghilele, acest serviciu costă în funcţie de preparat. Între 25 şi 40 de lei costă narghileaua cu arome de fructe, iar peste 50 de lei costă cea în care se adaugă arome alcoolice (vin, vodcă, gin, diverse cocktailuri).

Există o ofertă destul de consistentă şi pentru cei care vor să-şi cumpere o narghilea, pentru a o avea acasă. Cele mai simple variante costă 120-150 de lei, iar cele din categoria premium - cu porţelan sau diverse opţiuni cum ar fi multifurtun - costă între 300 şi 350 de lei. Pachetele de arome se vând cu 30-50 de lei.

Citeşte şi: Ce reacţii au proprietarii de restaurante după adoptarea legii antifumat şi ce soluţii au să-şi păstreze clienţii fumători

Ce este spaţiul accesibil publicului

Potrivit Legii 15/2016, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoane juridice - cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite