Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Claudiu Năsui: 28 din companiile de stat au grave probleme financiare. Trebuie să închidem aceste găuri negre

22
20 Apr 2021 13:19:38
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Facebook/ Claudiu Năsui
Foto Facebook/ Claudiu Năsui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat marţi că 28 dintre cele 37 de companii care pot fi listate la Bursa de Valori Bucureşti au grave probleme financiare, impunându-se închiderea „găurilor negre” care generează pierderi an de an.

Numărul companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, listabile pe piaţa de capital, este de 37, dintre care 28 au grave probleme financiare, a anunţat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, care a adăugat că va comunica numele acestora după ce va agrea lista cu premierul Florin Cîţu.
 
"Bursa nu există decât în societăţi capitaliste. Comunismul nu are bursă, are altceva, are organ planificator central. Bursa este echivalentul organului planificator central din capitalism (...) La stat modul de luare a deciziilor nu se bazează pe profit şi pierdere, ci pe un imperativ politic: ne-a spus politicianul X sau politrucul X să facem lucrul acela, pe acela îl facem. Face pierderi, nu-i nicio problemă, pentru că sacul fără fund al statului există şi e finanţat din banii tuturor contribuabililor. Acesta este un lucru care ar trebui să se schimbe în România (...)
 
Aceste reforme trebuie să se întâmple într-un mod cât mai rapid prin listarea şi transparentizarea acestor companii. Strategia noastră, la Ministerul Economiei, pe lângă discuţiile pe care le avem pentru a lista mai multe companii care sunt listabile, dintr-un număr de 37 unde ministerul are capital majoritar, excluzând filialele, 28 au grave probleme financiare, fie că sunt cu pierderi an de an, fie sunt cu datorii foarte mari la bugetul de stat, fie sunt în insolvenţă sau chiar în faliment.
 
Avem un portofoliu destul de dificil. Strategia este foarte clară: trebuie să închidem aceste găuri negre cât mai repede şi companiile care sunt listabile trebuie să fie listate. Vreau să agreez cu premierul mai întâi lista acestor companii înainte să comunicăm exact şi nume de companii", a susţinut Năsui.
 
Acesta a adăugat că a fost demarat un proces de reformă în companiile de stat, prin care vor fi numiţi în funcţii de conducere oameni competenţi.
 
"Trebuie să ducem lucrurile către un sistem şi un model economic de succes care a funcţionat deja în alte ţări. Nu trebuie să inventăm roata. Dacă aceste companii le ţinem în letargia în care au fost până acum o să continue tot aşa şi o să fie tot găuri negre.
 
Trebuie să schimbăm ceva şi cred că cu această guvernare vom reuşi să facem lucrul acesta. Companiile de stat care au mers bine sunt, în general, monopoluri, pentru că managementul de stat nu conduce la performanţă. Dacă ne uităm şi la CV-urile oamenilor care sunt numiţi în diverse funcţii în CA-uri (Consilii de Administraţie, n.r.), în conducerile companiile nici nu au capacitatea să ducă la acea performanţă. Noi am început un proces de reformă în aceste companii. Un prim pas este să numim oameni competenţi şi specialişti. Am schimbat Consiliul de Administraţie de la Romarm, continuăm să facem lucrurile acestea", a explicat ministrul de resort.
 
Reprezentanţi din partea Băncii Naţionale a României (BNR), Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) participă, marţi, în cadrul videoconferinţei cu tema "Piaţa de Capital - Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice", organizată de Profit.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

defu gabi
20.04.2021, 13:26:34

Cea mai mare gaura neagra e sistemul de pensii speciale si sinecuri, clasa poltica si institutiile pline de corupti...

+2 (12 voturi)
Adrian Panaitescu
20.04.2021, 13:30:20

Catu maine: Nasui a fost dat afara! Era foarte incompetent, dorea sa faca ordine!

+2 (10 voturi)
Dem Cristi
20.04.2021, 13:36:07

l-am cunoscut pe Năsui când venea cu metroul la întâlniri USR-PLUS, un băiat modest, educat și bine pregătit am încredere că face o treabă bună ca ministru. Nu e vina sa că vine din familie de securist și pentru asta e blamat pe nedrept.

-2 (12 voturi)
Lucifer
20.04.2021, 13:46:10

Mi se pare corect Năsui ăsta. În plus, lista va fi discutată cu Cîţu, care este recunoscut la nivel internaţional ca expert în pieţe de capital.

-3 (9 voturi)
Pop Max
20.04.2021, 13:49:28

Așa boss, închide tot și vinde pe doi lei, că de-aia te-a pus ministru cine te-a pus. După aia faci un an-doi pușcărie, dacă ai ghinion și te lasă băieții la greu, dar apoi te bucuri de milioane.

-4 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările