Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Noi norme pentru cumpărăturile online. Ce trebuie să facă marile site-uri pentru eliminarea conţinuturilor ilegale

0
20 Jan 2022 18:29:29
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentul European a votat joi noi norme pentru cumpărăturile online, cerând marilor site-uri să elimine conţinuturile ilegale.

Textul aprobat joi de Parlament cu 530 de voturi pentru, 78 voturi împotrivă şi 80 abţineri va fi utilizat ca mandat de negociere cu preşedinţia franceză a Consiliului, care reprezintă statele membre.
 
După vot, Christel Schaldemose (S&D, Danemarca), care conduce echipa de negociere a Parlamentului, a declarat: „Votul de astăzi arată că eurodeputaţii şi cetăţenii UE doresc un regulament digital ambiţios, adecvat pentru viitor. Multe schimbări au avut loc în cei 20 de ani de la adoptarea Directivei privind comerţul electronic. Platformele online au devenit din ce în ce mai importante în viaţa noastră de zi cu zi, generând noi oportunităţi, dar şi noi riscuri. Este de datoria noastră să ne asigurăm că ceea ce este ilegal offline este ilegal online. Trebuie să ne asigurăm că instituim norme digitale în beneficiul consumatorilor şi al cetăţenilor. Acum putem iniţia negocieri cu Consiliul şi cred că vom fi în măsură să obţinem rezultate în ceea ce priveşte aceste chestiuni”.
 
Eliminarea conţinutului ilegal şi prevenirea răspândirii dezinformării
 
Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) defineşte responsabilităţi şi obligaţii de diligenţă clare pentru furnizorii de servicii intermediare, în special pentru platformele online, cum ar fi platformele de comunicare socială şi pieţele online.
 
DSA instituie un mecanism de „notificare şi acţiune”, precum şi garanţii pentru eliminarea produselor, serviciilor sau conţinutului ilegal online. Furnizorii de servicii de găzduire ar trebui să dea curs acestor notificări, „fără întârzieri nejustificate, ţinând seama de tipul de conţinut ilegal notificat şi de caracterul urgent al măsurilor care trebuie luate”. Eurodeputaţii au inclus şi garanţii mai puternice pentru a se asigura că notificările sunt prelucrate nearbitrar şi nediscriminatoriu, cu respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv a libertăţii de exprimare.
 
Pieţele online trebuie să se asigure că consumatorii pot cumpăra produse sigure online, susţin deputaţii. Astfel, au consolidat obligaţia de a trasa comercianţii (principiul „cunoaşte-ţi clientul”).
 

Obligaţii suplimentare pentru platformele foarte mari

Platformele online foarte mari (VLOP) vor fi supuse unor obligaţii specifice din cauza riscurilor caracteristice pe care le prezintă în ceea ce priveşte diseminarea conţinutului ilegal şi a conţinutului dăunător. DSA va contribui la combaterea conţinutului dăunător (chiar dacă nu este ilegal) şi a răspândirii dezinformării. În acest scop, va include dispoziţii privind evaluările obligatorii ale riscurilor, măsurile de atenuare a riscurilor, auditurile independente şi transparenţa aşa-numitelor „sisteme de recomandare” (algoritmi care determină ce văd utilizatorii).
 

Alte elemente esenţiale

Parlamentul a introdus mai multe modificări la propunerea Comisiei, inclusiv în următoarele domenii:
 
- scutirea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici de anumite obligaţii prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale;
 
- publicitatea direcţionată: textul prevede o alegere mai transparentă şi informată pentru destinatarii serviciilor digitale, inclusiv informaţii despre modul în care datele lor vor fi monetizate. Procesul prin care destinatarul refuză să îşi dea consimţământul nu va fi mai complicat sau mai îndelungat decât cel de acordare a consimţământului. În cazul în care destinatarii refuză să îşi dea consimţământul sau şi-au retras consimţământul, destinatarilor li se vor oferi alte opţiuni pentru a accesa platforma online, inclusiv opţiuni bazate pe publicitate fără urmărire;
 
- tehnicile de direcţionare sau de amplificare care implică date cu caracter personal ale minorilor în scopul afişării publicităţii vor fi interzise, precum şi vizarea persoanelor fizice pe baza unor categorii speciale de date care permit vizarea grupurilor vulnerabile;
 
- despăgubiri: destinatarii serviciilor digitale şi organizaţiile care îi reprezintă trebuie să aibă dreptul de a solicita despăgubiri pentru orice daune suferite în urma nerespectării de către platforme a obligaţiilor de diligenţă care le revin;
 
- platformelor online ar trebui să li se interzică să utilizeze tehnici de înşelare sau de incitare pentru a influenţa comportamentul utilizatorilor prin elemente de design manipulator („dark patterns”);
 
- mai multe opţiuni în domeniul ierarhizării bazate pe algoritmi: platformele online foarte mari ar trebui să furnizeze cel puţin un sistem de recomandare care nu se bazează pe crearea de profiluri.
 
Alte amendamente aprobate în plen se referă la necesitatea ca furnizorii să respecte în termenii şi condiţiile lor libertatea de exprimare, precum şi libertatea şi pluralismul mass-mediei, precum şi o nouă dispoziţie privind dreptul de utilizare şi de plată a serviciilor digitale în mod anonim (lista de vot este disponibilă aici şi toate amendamentele depuse în plen aici).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările