Noul proprietar acuză că afacerea Praktiker a fost foarte prost gestionată. Brandul va fi relansat în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri turc are dreptul de a folosi brandul german pe perioadă nedeterminată
Omul de afaceri turc are dreptul de a folosi brandul german pe perioadă nedeterminată

Omer Susli, noul proprietar al Praktiker, acuză că afacerea a fost gestionată foarte prost de către foştii proprietari, care plăteau anual chirii de 24 milioane de euro pentru spaţiile ocupate de 24 de magazine. Omul de afaceri vrea să relanseze în luna septembrie brandul, pentru care are drept de folosire nelimitată.

„Trei magazine, din Galaţi, Piatra Neamţ şi Focşani, sunt în propietatea noastră, restul de 24 sunt închiriate de la diferite companii. Praktiker are 1.700 de angajaţi permanenţi, la care se adaugă 600 de angajaţi plătiţi tot de companie pentru servicii externalizate, pază, curăţenie etc. Compania nu are nicio datorie la bănci sau la furnizori, totul este plătit la zi. A fost o afacere prost gestionată şi asta mă bucură pentru că pentru orice contract pe care îl aducem acum la masa de negociere obţinem 50% reducere. Dacă făceau totul nu mai aveam ce face noi acum“, a declarat Omer Susli, omul de afaceri turc care a preluat în urmă cu o lună reţeaua de bricolaj Praktiker, la o conferinţă privind restructurarea companiilor.

Susli spune că Praktiker plătea anual 24 de milioane de euro chirii pentru spaţiile pe care le ocupau cele 24 de magazine. Praktiker are în România o reţea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca mărime, cu o suprafaţă de vânzare de 184.300 de metri pătraţi. Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 şi 2008, perioada de boom imobiliar.

Afacerile compa­niei de bricolaj, liderul pieţei până în 2009, s-au redus în 2012 la jumătate faţă de maximul atins în 2008 (306 milioane de euro), în timp ce pierderile cumulate în ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

România, decalaj de 50 de ani faţă de Germania, Franţa, Anglia

„Criza nu avea de ce să vină în România, nu trebuia să avem criză. Ca să ajungem Germania, Franţa, Anglia avem nevoie de 50 de ani. Nu avem piaţa saturată nici în sistemul financiar, nici industrial, nici în agricultură. Criza în România a avut loc din cauza băncilor, care au intrat în panică şi în loc să scadă dobânzile la credite le-au urcat şi au vrut să-şi recupereze rapid banii de la companii", a mai spus omul de afaceri.

Băncile au adus criza în România

Firma Search Chemicals, deţinută deOmer Susli, a preluat în februarie operaţiunile din România ale grupului german Praktiker, respectiv cele 27 de magazine, cu vânzări la nivelul anului 2012 de 142 de milioane de euro.

Search Chemicals, înregistrată în Constanţa, are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, fiind deţinută în proporţie de 95% de Omer Susli, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). Firma, cu 12 angajaţi, a avut în 2012 afaceri de 45,3 milioane de lei şi un profit net de 1,7 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

Praktiker concurează pe piaţa românească cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher şi Leroy Merlin.

Mai puteţi citi:

Lanţul de magazine de bricolaj Obi se va retrage de pe piaţa românească, după mai bine de cinci ani de pierderi

Retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin, afirmă surse din piaţa de profil.

Kingfisher a redeschis primele două unităţi din reţeaua Bricostore România sub brandul Brico Dépôt

Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a preluat anul trecut cele 15 magazine Bricostore din România, a redeschis unităţile din zonele Pantelimon şi Orhideea sub marca Brico Dépôt, ca „depozite“, termenul estimat pentru transformarea întregii reţele fiind de doi ani.

Cele 15 magazine Bricostore din România au fost cumpărate de grupul britanic Kingfisher

Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceză de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din România, cu vânzări de 131 de milioane de euro anul trecut. Şi are planuri mari: pe termen lung, vrea să ajungă 50 de magazine.

Povestea neştiută a fraţilor Dedeman. Românii care le-au luat faţa giganţilor din Vest

Dragoş şi Adrian Pavăl, doi matematicieni plecaţi dintr-o familie modestă din Suceava, au pornit în 1992 cu un butic în Bacău şi au ajuns să domine piaţa magazinelor de bricolaj din România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite