Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Nu contează ce ştii şi ce faci, important este să fii un adevărat profesionist

4
25 Mar 2019 11:55:12
George Butunoiu

Sigur, oamenii politicoşi, manieraţi, îndatoritori, care te ascultă atenţi când vorbeşti şi te şi lasă mereu să crezi că tocmai ai spus ceva neobişnuit de inteligent şi de interesant sunt întotdeauna o companie plăcută şi prezenţa lor cât mai multă şi cât mai deasă în jurul tău este foarte dorită.

Ei vorbesc frumos, expresiv, cu propoziţii şi fraze mai lungi decât ale celorlalţi, modulate în aşa fel încât să îţi dai seama doar din intonaţie ce e important în discuţie. Şi importantul acela eşti tu, desigur, cel care îi ascultă. Fiindcă rareori vorbesc despre ei înşişi. Au grijă să vorbească despre tine, mereu recunoscători că le-ai dat ocazia să profite de prezenţa ta şi de greutatea spuselor tale. Şi zâmbesc, întotdeauna zâmbesc. Se uită în ochii tăi şi zâmbesc, mulţumindu-ţi din priviri că exişti.

Cei mai mulţi sunt aşa fiindcă aşa sunt. Evident, o perfecţionare şi o rafinare continue sunt întotdeauna binevenite. Să devii astfel când nu e natura ta să fii, e posibil, însă extrem de dificil şi de lung. Cu şanse mari să te faci de râs până ajungi acolo şi nu doar în faţa observatorilor experimentaţi.

Aceştia sunt profesioniştii. Indiferent ce spun şi ce fac, li se pune imediat eticheta de „profesionişti“, în orice context şi de către orice tip de interlocutor: clienţi, furnizori, angajaţi, angajatori, întâlniri ocazionale. Chiar dacă nu au ajuns să rostească vreun cuvânt despre tema în discuţie, despre afacerea care i-a adus împreună, ei sunt deja adevăraţii profesionişti în inima interlocutorului.

Aceştia sunt candidaţii ideali pentru cei din firmele de recrutare, fiindcă trec cel mai repede şi mai uşor de interviurile cu angajatorul. Fiindcă angajatorul vede adevăratul profesionist din ei încă înainte de a apuca să spună câte ceva cât de cât tehnic legat de job. Un om atât de plăcut nu poate să nu fie un foarte bun specialist. Şi adevăraţii profesionişti sunt scutiţi de întrebările dificile de la interviu, cu care sunt asaltaţi ceilalţi. Mult mai greu îţi vine curajul să pui o întrebare încuietoare unui adevărat profesionist, sau să-l pui într-o situaţie delicată, ca să-i vezi limitele. Şi nici pentru tine, că întrebător, nu e prea plăcut să te vezi obligat să-ţi schimbi părerea pe care ţi-ai făcut-o la început. Prin urmare, pentru confortul tău psihic, subconştientul te îndrumă către acele acţiuni care să-ţi confirme că ai fost deştept încă de la început şi ai dat răspunsul corect. Ai scădea în ochii tăi dacă s-ar întâmpla altfel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stan Papusa
25.03.2019, 12:59:13

Stimate domnule Butunoiu, Ce bine ca faceti referire de aceasta data la "oameni politicosi, indatoritori, manierati". Intr-adevar, este apanajul adevaratilor profesionsiti sa fie modesti fara a fi umili, placuti fara a fi servili, atenti la ceilalti si la ceea ce acestia au de spus fara insa sa le lipseasca opinia proprie si personalitatea. Grosolania si mârlania sunt atat de des interpretate ca siguranta de sine si autoritate! Si nu numai in Romania. Traiesc si profesez de 30 de ani in afara Romaniei si constat peste tot ca buna calitate umana a devenit o raritate. Sau o fi fost dintotdeauna, dar se mai ascundea in spatele unei poleieli de bune maniere?!?

0 (2 voturi)
eu doar constat
25.03.2019, 19:35:26

Intr-adevar, in Romania se practica inca profesionismul de patalama, in dauna profesionismului de exercitiu si probat. Dar asta nu este valabil in toata societatea romaneasca, cum, din lipsa precizarii, autorul lasa sa se inteleaga. Asta e valabil doar in sistemul public, iar in privat este caz de exceptie, datorat in esenta tot unor incompetenti, care mai apar accidental si la privati. Un intreprinzator privat nu-si permite sa angajeze nici macar rude apropiate incompetente in afacerea lor; prefera sa-i plateasca sa stea acasa, in loc de a le provoca daune mult mai mari. La unele societati private, s-au intamplat cazuri socante, precum cel al medicului italian fara diploma, dar cu autorizare de practica, emis tot de un slujbas al statului. Si italianul excela prin amabilitate si politete. Imi amintesc ca startul la promovarea incompetentei a dat-o PSD dupa alegerile din 2000, cand, pe langa parlamentarii si grupurile parlamentare proaspat alese au aparut o seama de consilieri si mai ales consiliere frumoase, de sub 25 de ani, in situatia in care inca exista in Parlament un sistem care obliga orice candidat la functia de consilier parlamentar sa aibe cel putin zece (10) ani de activitate in Parlament. In prezent astfel de limite nu mai exista. Oricine poate deveni consilier, secretar de stat etc, fara competenta profesionala. Petre Tutea declara ca toata viata (cu o singura exceptie) a fost sfatuitor de prosti, pentru ca stia ca este mult mai destept decat cei la care a fost consilier. Cum mai poate fi sfatuitor de prosti unul, care nici nu s-a desteptat de pe bancile scolii? Un asemenea "binom" devine prostie la patrat, iar rezultatele nu pot fi benefice. Pe de-alta parte chestia asta cu politetea si amabilitatea este putin fetisizata. Cine a trait in epoca lui Ceasca isi aminteste cu cata amabilitate si politete te aborda securistul din intreprindere, de credeai sincer ca nu exista prieten mai bun, dupa care te lua dracu...

0 (2 voturi)
Stan Papusa
26.03.2019, 11:25:40

Constatarile dvs. par a sugera o situatie "ori - ori": esti sau competent, sau politicos si amabil. Cred insa ca este vorba tocmai despre acel grad foarte inalt de competenta cand posesorul ei (al competentei) devine modest si pregatit sa asculte si sa colaboreze in mod extrem de civilizat. Nu stiu cat de amabil si politicos era sarlatanul italian care se dadea drept medic - presupun doar ca era pur si simplu unsuros si lingusitor, ca sa-si ascunda ignoranta. Amabilitatea si politetea sunt virtuti aristocratice - dar cine mai pune vreun pret pe virtutile aristocratice intr-o epoca a agresivitatii ridicate la rang de virtute ?!?

🖕
25.03.2019, 23:55:51

It's about wishful thinking, isn't?