Nuclearelectrica reia relaţiile comerciale cu CN a Uraniului. O primă comandă a fost deja lansată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nuclearelelectrica reactoarele 3 4 5 cernavoda foto Adevarul

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a cumpărat pulbere de uraniu de la CN a Uraniului, valoarea estimată a comenzii fiind de 24,25 milioane de lei.

„Întrucât prevederile Legii 193/2018 sunt complementare strategiei SNN, strategie gândită să îmbunătăţească siguranţa în aprovizionare, în baza Contractului cadru încheiat de SNN cu cei doi furnizori calificaţi, Consiliul de Administraţie al SNN a aprobat în data de 01.11.2018 o comandă de  achiţie de pulbere de UO2 de la CNU, iar în data de 07.11.2018, SNN a transmis această comandă către CNU, CNU confirmând comanda în data de 15.11.2018. Comanda este pentru o cantitate de 62500 kg/UO2, la un preţ de piaţă de 388 lei/kg, valoarea estimată a comenzii fiind de 24 250 000 lei fără  TVA. În acest mod, SNN îşi asigură materia primă necesară operării şi contribuie la menţinerea unui ciclu integrat al combustibilului în România, în condiţiile unui preţ de piaţă. După stabilirea preţului reglementat de către autorităţi, în conformitate cu prevederile Legii 193/2018, SNN va achiziţiona pulbere de UO2 de la CNU la pre reglementat şi în funcţie de materia prima disponibilă la CNU”, se arată în informarea semnată de Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica, trimisă joi Bursei de Valori Bucureşti.

SNN a reziliat contractul în decembrie 2015

SN Nuclearelectrica a reziliat, în decembrie 2015, contractul comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu.

„Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, în decembrie 2015, a contractului comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu şi imposibilităţii încheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se află în prezent în imposibilitatea continuării activităţii, nemaiavând resursele financiare necesare desfăşurării activităţii şi efectuării plăţilor către furnizorii de utilităţi, materiale, servicii (pază, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondul de mediu etc”, informa CNU.

Statul nu a mai dat subvenţii CNU

Până în anul 2011, activitatea de extragere şi prelucrare a uraniului a fost subvenţionată de stat cu procente de 55-75% din valoarea costului de producţie. Odată cu dispariţia subvenţiei, conducerile care s-au succedat nu au identificat la timp soluţiile corecte pentru continuarea activităţii în termeni competitivi. 

Practica incorectă a fost identificată de Curtea de Conturi în luna mai a anului 2012, însă această formă de management a continuat şi între octombrie 2012 şi decembrie 2015.

În 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil să menţină măsurile cu un impact financiar major, dispuse de Curtea de Conturi prin decizia din 2012, care obligau societatea la plată către bugetul de stat a sumei de aproximativ 3,5 milioane de lei. Un alt litigiu privea contestarea unui raport al Curţii de Conturi aferent perioadei 2012 - 2014, în care se stabileşte că veniturile cuvenite Bugetului de Stat au fost diminuate cu aproximativ 251 de milioane de lei.  

Luând în considerare decizia ICCJ, Compania Naţională a Uraniului a încercat să actualizeze preţul cu care furniza dioxid de uraniu către Societatea Naţională Nuclearelectrica, mărindu-l cu aproximativ 75%. 

Noul preţ nu a fost acceptat de SNN, astfel că acel contract a fost reziliat. În aceste condiţii, CNU a rămas fară principala sursă de venit, cu o perspectivă minimă de redresare. CNU a terminat anul 2015 cu o pierdere de aproximativ 21 de milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite