Nuclearelectrica a vândut o cantitate imensă de energie, de 2,3 TWh, la un preţ foarte mic, unei firme din Slovenia. ArcelorMittal a pierdut licitaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul oferit în tranzacţie este aproape la fel cu cel din scandalul Hidroelectrica-Energon
Preţul oferit în tranzacţie este aproape la fel cu cel din scandalul Hidroelectrica-Energon

Nuclearelectrica a vândut ieri o cantitate de 2,29 TWh de energie, contractată pe doi ani la un preţ de 166 de lei pe MWh, cumpărătorul fiind GEN-I Trgovanje In Prodaja Electricne Energije D.O.O, un trader de electricitate din Slovenia.

Preţul iniţial cerut de producătorul de stat a fost de 163 de lei/MWh, cu tot cu componenta de transport, care mai acontează şi ea 12 lei pe fiecare MWh. Având în vedere cantitatea imensă licitată, lumea se aştepta ca principalul ofertant să fie ArcelorMittal, mai ales că societatea are actualmente un contract fix cu Nuclearelectrica, care mai şi expiră în luna septembrie. 

Numai că a câştigat traderul sloven, care a oferit 166,17 de lei/MWh, iar Mittal, deşi a participat la licitaţie, nu a primit energia. De remarcat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit un tarif reglementat de 145 de lei/MWh pentru Nuclearelectrica, iar compania l-a contestat în instanţă sub motiv că este sub costurile reale. Scăzând cei 12 pentru transport din preţul de 166 de lei, rezultă un preţ de doar 154 de lei/MWh, foarte mic, apropiat de limita profitabilităţii.

Reamintim, Nuclearelectrica a semnat cu ArcelorMittal un contract încheiat pe OPCOM în februarie 2013 pentru 1,8 TWh, la un preţ de 181 de lei/MWh, mult peste contractul câştigat acum de cei de la GEN-I.

Firmă cu un singur angajat 

Potrivit Hotnews, filiala din Bucureşti a companiei respective din Slovenia figurează în datele oficiale cu un singur angajat. Firma ar fi fost înfiinţată în 2009, iar din 2010 este participant pe bursa de specialitate OPCOM.

Actualmente, preţul mediu este de 170 de lei/MWh pe OPCOM, însă multe tranzacţii au eşuat chiar şi la preţuri mai mici.

Hidroelectrica-Energon, precedent similar în privinţa preţului

Preţul extrem de mic duce cu gândul la scandalul Hidroelectrica-Energon. Reamintim, în toamna anului trecut, traderul Energon a depus o ofertă pentru o cantitate şi mai mare de energie: 7 TWh pe patru ani, la un preţ de 165 de lei/MWh, iar Hidroelectrica era cât pe-aci să muşte momeala.

Diferenţa o constituie faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a intervenit în acel moment, iar Eugen Brădean – directorul de furnizare al Hidroelectrica şi Ioan Mihăilă – membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, au fost ulterior arestaţi şi condamnaţi pentru dare de mită.

Brădean şi-a recunoscut fapta şi a primit iniţial o pedeapsă de trei ani cu suspendare, care a fost ulterior atacată de procurorii DNA, schimbându-se într-una cu executare. Mihăilă a fost condamnat la patru ani cu executare, dar decizia nu este definitivă.

Mai puteţi citi:

Nuclearelectrica îşi propune să câştige în acest an de 16 ori mai puţin decât în 2013. Vinovaţii: regenerabilele, ANRE şi „taxa pe stâlp“

Producătorul de energie Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei, de 16,3 ori mai mic faţă de câştigul de 456,7 milioane de lei din 2013.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea cere statului să renunţe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Proiectul nu poate fi finanţat

Fondul Proprietatea solicită Guvernului să renunţe la proiectul de construcţie al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a căror construcţie costă 6,5 miliarde de euro, deoarece proiectul nu poate fi finanţat, chiar şi în eventualitatea în care ar fi profitabil.

Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru că obligă societatea de vândă energie populaţiei la preţ sub costuri

Producătorul de energie Nuclearelectrica a acţionat în instanţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru că obligă societateasă livreze energie populaţiei la un preţ fixat de instituţie, sub costurile reale, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Taxa pe stâlp", criticată de oficialii americani

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a criticat modul în care Executivul a introdus taxa pe construcţiile speciale.

Complexul Energetic Oltenia, Electrica şi Romgaz ar putea participa la realizarea proiectului de 1,2 miliarde de euro de la Tarniţa

Varianta nouă pentru realizarea hidrocentralei de la Tarniţa: Departamentul pentru Energie ia în considerare participarea Complexului Energetic Oltenia, Electrică şi Romgaz la compania de proiect care să realizeze hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe lângă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au anunţat dinainte interesul, a afirmat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Planul Nuclearelectrica pe 2014 pentru Centrala de la Cernavodă: producţie de peste 10 milioane MWh

Nuclearelectrica are programată, pentru anul 2014, realizarea unei producţii de energie electrică din operarea Unităţilor 1 şi 2 CNE Cernavodă de 10.546.300 MWh.

ArcelorMittal şi Enel se retrag din investiţia unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă. Ce motive invocă firmele

Companiile Enel şi ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţ reglementat până la 50% din producţie, pentru ca populaţia să aibă preţuri „rezonabile“

Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite