Afaceri

articolul anterior articolul urmator

O companie turcă vrea să se asocieze cu firmele româneşti care deţin rezervele de cupru ale României

0
20 May 2019 08:48:34
Autor: Afrodita Cicovschi

O companie turcă vrea să intre în asociere cu Cupru Min şi Moldomin, care au peste 90% din rezervele de cupru ale ţării, şi să ridice o uzină metalurgică, prima investiţie de anvergură în domeniu după 1989, scrie profit.ro

Compania turcă de inginerie, consultanţă şi management de proiect Sintek, de asemenea şi producător de anumite echipamente pentru activităţi de minerit, petrol/gaze şi industria cimentului, vrea să intre într-o asociere cu Cupru Min, care să vizeze şi Moldomin, având în plan şi construirea în România a unei uzine metalurgice pentru prelucrarea concentratului de cupru, conform informaţiilor Profit.ro
 
Cupru Min şi Moldomin deţin peste 90% din rezervele de cupru ale României, circa 60% fiind în posesia Cupru Min. În prezent, doar Cupru Min produce, limitat, minereu brut. 
 
Guvernul a anunţat în 2017 că are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud, unde să fie prelucrate resursele de cupru ale României pentru realizarea de produse cu valoare adăugată, în condiţiile în care, în prezent, compania produce doar minereu brut. 
 
Dacă proiectul construirii combinatului metalurgic de la Cupru Min va fi realizat chiar şi cu acest sprijin străin, ar fi prima investiţie de stat de asemenea tip şi anvergură în domeniu de după 1989. 
 
În ultimii 10 ani s-a încercat de două ori privatizarea Cupru Min, tentativele eşuând de fiecare dată. Programul de guvernare al actualului Guvern prevede menţinerea companiei în proprietatea statului. 
 
Moldomin, societate deţinută de stat prin Ministerul Economiei, a oprit activitatea în 2006, iar în anul 2010 a intrat în faliment.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii