Afaceri

articolul anterior articolul urmator

O firmă din Ungaria care se ocupă cu reducerea costurilor software intră în România

0
9 Oct 2019 21:15:15
Autor: Elena Deacu

IPR-Insights, o companie care oferă firmelor expertiză independentă pentru reducerea costurilor software, şi-a lansat oficial miercuri, 9 octombrie, filiala sa din România.

Majoritatea companiilor şi organizaţiilor din România plătesc pentru licenţele lor software mult mai mult decât ar trebui, iar auditurile producătorilor software, din ce în ce mai frecvente, cresc riscurile şi costurile legate de licenţiere.

La conferinţa de presă de lansare, Sándor Zsoldos, CEO-ul IPR-insights, şi Octavian Filip, Country Manager IPR-Insights România, au prezentat avantajele de care companiile de pe piaţa românească pot beneficia cu ajutorul expertizei independente a IPR-Insights.

Sándor Zsoldos a subliniat că firma pe care o conduce se adresează direct utilizatorului şi a arătat că activele software sunt elemente critice ale sistemelor IT, iar managementul lor necesită cunoştinţe complementare de IT, finanţe şi legislaţie. El a adăugat că gestionarea necorespunzătoare a licenţelor duce la costuri suplimentare şi riscuri importante pentru companie: riscuri juridice, generate de folosirea ilegală a programelor, şi riscuri financiare, cauzate de achiziţii inutile sau prea scumpe de licenţe software. De aceea, procedurile şi tehnologiile de gestiune a activelor software (Software Asset Management - SAM) şi de optimizare de licenţe (Software License Optimization – SLO) sunt instrumente vitale. Potrivit unui studiu Gartner, aceste costuri legate de software pot fi optimizate chiar şi cu până la 30%.

„Pe lângă reducerile semnificative de costuri care pot fi obţinute prin gestionarea eficientă a software-ului la nivel de companie, ameninţarea reprezentată de auditurile marilor producători de software este în continuă creştere pentru toţi utilizatorii. Mai mult, adesea sublicenţierea sau licenţierea excesivă afectează companiile, iar administratorii IT şi de licenţe ai acestora sunt tot mai deschişi către managementul proactiv al programelor software (SAM). La fel ca în Polonia, unde am lansat filiala în urmă cu patru ani, în România nu există până în prezent niciun consultant şi nici soluţii de gestionare a software-ului care să fie independente faţă de producător. Este o nişă în piaţă care ne oferă oportunitatea de dezvoltare şi de a oferi soluţii profitabile companiilor din România”, a declarat CEO IPR-Insights.

El a arătat că piaţa SAM în lume este în creştere şi este estimată să ajungă la 2,32 miliarde de dolari în 2022 faţă de 1,16 miliarde în 2017. Potrivit cifrelor Gartner, costurile implementării SAM la nivel mondial sunt mici în comparaţie cu beneficiile rezultate, în 2018 costurile SAM fiind de 1,33 miliarde dolari, iar economiile realizate astfel ridicându-se la 119 miliarde dolari. Pentru 2020, estimarea de costuri SAM este de 1,76 miliarde dolari, iar economia pentru companii de 140 miliarde dolari, a explicat el.

După lansarea cu succes a filialei din Polonia, IPR-Insights pătrunde pe a doua mare piaţă regională, cea din România, apreciată de Country Manager-ul Octavian Filip ca fiind cu multe similitudini cu cea poloneză şi pe care nu există consultanţi independenţi SAM.

„Necesitatea reducerii costurilor este primul lucru pe care îl aud în discuţiile cu orice companie. Pentru acestea, rezultatul unui proiect de gestiunea a activelor software (SAM) depăşeşte orice aşteptare. Sunt extrem de încântat să putem oferi astfel de servicii din poziţia de consultant independent a IPR-Insights Romania”, a declarat Octavian Filip.

Pentru extinderea din România au fost investiţi peste 1,4 milioane de euro în dezvoltarea capacităţilor de instalare şi expertiză SAM, business planul pe cinci ani prevăzând venituri de circa 1,2 milioane euro în 2024, similare cu cele realizate în Ungaria în 2017. Alte două persoane se vor alătura în curând echipei şi vor lucra pe proiecte pentru clienţi împreună cu cei peste 30 de consultanţi din Ungaria şi Polonia, a precizat Octavian Filip, planul fiind ca echipa locala să fie consolidată continuu pentru a ţine pasul cu proiectele existente.

IPR-Insights a fost înfiinţată în anul 2002 în Ungaria, deserveşte un portofoliu de peste 150 de clienţi şi a realizat mai mult de 550 proiecte de Software Asset Management. IPR-INSIGHTS oferă consultanţă în managementul licenţelor marilor furnizori de software şi are clienţi importanţi, printre care Magyar Telekom, Vodafone, Budapest Bank, DHL, Gedeon Richter, Bank Polski, Energa, FrieslandCampina, Knorr-Bremse, etc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările