Afaceri

articolul anterior articolul urmator

O mare firmă de asigurări din România a intrat în faliment. Ce trebuie să facă asiguraţii

7
29 Jun 2020 15:42:04
Autor: Elena Deacu

Firma de asigurări CertAsig a intrat în faliment, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Finaciară (ASF), din cauză că nu a avut susţinerea acţionarului majoritar, scrie profit.ro.

ASF solicitase intrarea în faliment a CertAsig deoarece societatea nu şi-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR).

Cristian Dăianu, directorul general al companiei, a declarat pentru profit.ro că falimentul CertAsig a fost survenit pe fondul lipsei de susţinere financiară din partea acţionarului majoritar, Royalton Capital Investors II (RCI II).

Potrivit datelor profit.ro, CertAsig avea nevoie de o infuzie de capital cuprinsă între 5,5 şi 6 milioane de euro, din care circa două milioane de euro pentru respectarea cerinţei de capital minim (MCR), iar banii ar fi trebuit aduşi în companie până la începtul lunii februarie, lucru care nu s-a întâmplat.

Ce trebuie să facă asiguraţii

Asigurătorul are obligaţia de a notifica asiguraţii atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare încheiate cu Certasig - Societate de Asigurare şi Reasigurare SA, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denunţate rămân în vigoare până la data expirării.

Orice persoană care invocă un drept de creanţă împotriva asigurătorului, după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data retragerii autorizaţiei de funcţionare şi cea a denunţării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună la societatea de asigurare.

În termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată privind deschiderea procedurii de faliment împotriva asigurătorului, Certasig - Societate de Asigurare şi Reasigurare SA are obligaţia predării evidenţelor complete ale dosarelor de daună, ale evidenţelor tehnico - operative şi contabile aferente acestor dosare la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări.

Conform legislaţiei în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraţilor, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tomescu Tom
29.06.2020, 20:52:28

De prin sistemul ..bancar ..nu aveți noutăți ? Toate bune și la locul lor .. ?

Iulian Lupsa
29.06.2020, 23:03:23

Maaareee Firma!!!

+2 (2 voturi)
Marcel Cristea
29.06.2020, 21:42:38

My only question is: why wasn’t this bankrupt insurance company insured against insolvency as required by law?

-1 (1 vot)
t mihai
30.06.2020, 08:57:58

Poti sa mai pui o data întrebarea dar în engleza daca poti ? Multumesc anticipat.

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
30.06.2020, 00:23:42

Pungasii sunt mana în mana. Populația a fost somata sa facă asigurări, iar după ce s-au distrat indivizii cu banii populatiei, se spala toți pe mâini. Nemernicilor!

Vezi toate comentariile (7)