Oamenii de afaceri cer naţionalizarea temporară a unor fabrici, pentru a evita închiderea lor. Solicitarea vine după anunţurile Lafarge şi Europharm şi dezastrul de la Mechel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria trebuie naţionalizată în interesul economic naţional, dacă vreun colos străin vrea să închidă producţia din România
Industria trebuie naţionalizată în interesul economic naţional, dacă vreun colos străin vrea să închidă producţia din România

Oamenii de afaceri cer Ministerului Economiei şi Guvernului să stabilească măsuri de menţinere a capacităţilor industriale existente din România, chiar prin naţionalizare temporară a unor companii, pe fondul ultimelor anunţuri privind vânzarea activelor Lafarge şi închiderii fabricii Europharm.

„AOAR cere Ministerului Economiei să-şi intensifice analiza situaţiei în care se află industria din România şi să continue adoptarea de măsuri conforme cu interesele economice şi sociale, inclusiv adoptând decizii de naţionalizare temporară a unor companii importante (oţel, medicamente, ciment, utilităţi), chiar prin achiziţionarea temporară a unor pachete minoritare de acţiuni, care să asigure dreptul de a decide strategia acestor companii, în conformitate cu intersele actuale ale economiei“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Totodată, asociaţia sugerează Guvernului să ia notă de modul în care acţionează în acest sens cele mai multe ţări membre UE, precum Polonia, Slovenia, Franţa şi Germania.

„De mai mult de 9 ani atragem atenţia, fără mare success, asupra situaţiei inacceptabile de la Institutul Cantacuzino (...) AOAR reaminteşte cazul încetării producţiei de medicamente la Braşov şi situaţia mai mult decât îngrijorătoare din industria siderurgică, urmare a falimentării de către compania Mechel a 5 producători de produse din oţel şi îşi exprimă preocuparea vizând consecinţele economice urmare a vânzării capacităţilor producătoare de ciment, eventual unor companii din afara UE, existând în acest caz posibilitatea opririi unei părţi importante a producţiei de ciment în România, realocarea utilajelor“, arată AOAR.

În aceste condiţii, AOAR spune că România va importa mai multe medicamente, oţel beton şi ciment, în loc să exporte aceste produse.

„AOAR reaminteşte Guvernului aportul determinant al sectorului industrial la asigurarea sustenabilă a creşterii economice în ultimii 4 ani, importanţa numărului şi calificării angajaţilor din sectorul industrial, a valorii adăugate a muncii acestora şi preocuparea reală manifestată la nivelul UE, de creştere a ponderii industriei în PIB de la 15% la 20% în anul 2020“, mai arată asociaţia oamenilor de afaceri.

Exemple din Franţa, SUA, Marea Britanie, Germania şi Grecia

Statul francez a naţionalizat colosul industrial Alstom acum un deceniu, iar General Electric a anunţat recent că va achiziţiona segmentul care produce echipamente energetice, urmând ca statul francez să aibă în continuare un cuvânt greu de spus în privinţa viitorului companiei. De asemenea, statul francez a preluat o treime din acţiunile Peugeot.

De asemenea, SUA a naţionalizat în contextul crizei financiare din 2007-2009 producătorii auto General Motors şi Chrysler, dar şi asigurătorul AIG, giganţii imobiliari Fannie Mae şi Freddie Mac şi pachete minoritare la majoritatea băncilor.

În Marea Britanie statul a naţionalizat Royal Bank of Scotland, Northern Rock şi un pachet minoritar la Lloyds, în vreme ce Germania a naţionalizat Hypo Real Estate şi a mai preluat un pachet minoritare la Commerzbank. În fine, Grecia a salvat marile sale bănci, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank.

Mai puteţi citi:   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite