Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat, în prezenţa ministrului Economiei, Andrei Gerea, o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii companiilor chineze BAOTA Petrochemical şi JUNLUN Petroleum, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean FOTO Eduard Enea
Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat, în prezenţa ministrului Economiei, Andrei Gerea, o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii companiilor chineze BAOTA Petrochemical şi JUNLUN Petroleum, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean FOTO Eduard Enea

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.

"Reprezentanţii Oltchim se obligă la un proces transparent şi concurenţial, tratament nediscriminatoriu şi respectarea procedurilor europene", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă Andrei Gerea, ministrul Economiei.

"E un lucru foarte bun că s-a constituit încă un consorţiu pentru Oltchim. Există un interes major, sper să se concretizeze", a mai afirmat ministrul. Întrebat dacă autorităţile s-au referit şi la Arpechim în această scrisoare de intenţie, oficialul a spus că scrisoarea de intentire se referă doar la ceea ce este în curtea ministerului, dar că va asigura sprijin în cazul în care consorţiul va dori şi preluarea acesteia de la Petrom.

La rândul sau, avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, a menţionat că vehicolul investiţional care va cuprinde Oltchim II nu poate fi constituit până în data de 2 decembrie, când va avea loc o Adunare a Creditorilor şi un Comitet al Creditorilor. Aceştia vor aproba evaluarea şi strategia de vânzare a combinatului, iar termenul-limită de depunere a ofertelor angajante este stabilit pentru data de 17 ianuarie. Finalizarea privatizării se va realiza în perioada 15-20 februarie, a mai menţionat Piperea.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă de la începutul acestui an. Mai mult companii şi consorţii sunt interesate de cumpărarea acestuia: SIF-urile s-au aliat cu Chimcomplex Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, iar acţionarul minoritar PCC SE se află în consorţiu cu fondul de investiţii Fortissimo Capital. De asemenea, producătorul turc de crom Yildirim Holding este interesat, dar şi ruşii de la Gazprom Neft şi-au exprimat interesul.


Mai puteţi citi: 

O nouă dată pentru privatizarea Oltchim: tranzacţia s-ar putea finaliza în iunie 2014. Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.

Marian Pârvu, şeful platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, a fost numit director general al Oltchim. Noul director general al Oltchim Râmnicu Vâlcea este Marian Pârvu, şeful platformei petrochimice Bradu de la Piteşti, secţie a combinatului, decizia luându-se în cadrul unei întâlniri la Ministerul Economiei.

Înainte de întâlnirea cu ministrul Economiei, sindicaliştii din Oltchim ameninţă cu reluarea protestelor. Corneliu Cernev, liderul Sindicatului „Victoria Oltchim” ameninţă cu reluarea protestelor dacă ministrul Andrei Gerea nu va fi receptiv la problemele angajaţilor. Sindicaliştii şi parlamentarii vâlceni se întâlnesc mâine cu Andrei Gerea, noul ministru al Economiei.

Liderii de sindicat de la Arpechim sunt aşteptaţi mâine de ministrul Economiei. Ministrul Economiei,deputatul de Piteşti Andrei Gerea i-a chemat pe reprezentanţii sindicatului de la Arpechim la întâlnirea pe care o va avea miercuri cu reprezentanţii Oltchimului şi administratorii judiciari.

Sindicaliştii din Oltchim şi parlamentarii vâlceni, cu „jalba-n proţap” la noul ministru al Economiei. Liderii sindicali din Oltchim au avut astăzi o întâlnire cu parlamentarii vâlceni şi conducerea combinatului în urma căreia au stabilit să se deplaseze la Bucureşti pentru a-l întreba pe noul ministru al Economiei ce are de gând cu societatea din Râmnicu Vâlcea.

Gerea a depus jurământul de credinţă. Băsescu: Aveţi două misiuni importante: Oltchim şi Cuprumin. Premierul Victor Ponta a trimis miercuri preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire în funcţia de ministru al Economiei a liberalului Andrei Gerea. Şeful statului a aprobat propunerea liberalilor şi a semnat decretul de numire a lui Gerea în funcţia de ministru al Economiei.

Obiectivul lui Gerea: privatizarea Oltchim. Andrei Gerea a fost ales în unanimitate, ieri, de conducerea PNL, ca succesor al lui Varujan Vosganian la Ministerul Economiei. 


Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:

EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România.  În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj. 

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.

Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”.  Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.

Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.

Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu. Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.

De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti. S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.

Premierul chinez la Bucureşti – victorie sau dezastru? Citesc consternat cum se vântură prin presă ideea că Guvernul face jocurile comuniştilor din China, invitându-l pe premierul Chinei la Bucureşti şi organizând un summit economic cu investitori chinezi, săptămâna viitoare. Teză e următoarea: UE nu este de acord cu această abordare, în care China tratează direct cu state membre UE şi ar vrea o relaţie prin Bruxelles.

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite