Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Creditorii Oltchim au aprobat înfiinţarea Oltchim SPV. Valoarea sa este estimată între 160 şi 290 de milioane de euro

0
3 Dec 2013 12:02:41
Autor: Daniel Ionascu
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an

Adunarea generală a creditorilor a aprobat luni strategia de reorganizare judiciară a Oltchim, şi înfiinţarea Oltchim SPV, a declarat Corneliu Cernev, liderul sindicatului „Victoria“, citat de Agerpres.ro.

„Cu un singur vot împotrivă, al celor de la Chem Impex, toţi creditorii au aprobat toate punctele de pe ordinea de zi discutate azi. Astfel, a fost aprobată strategia de reorganizare a combinatului Oltchim, însemnând printre altele înfiinţarea entităţii Oltchim SPV, societate care va fi scoasă la privatizare. Totodată, a fost aprobat raportul de evaluare al acestui activ astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro. Alt punct pe ordinea de zi a fost ca această societate să se numească simplu Oltchim, păstrând brandul consacrat pe piaţă. Şi un ultim punct a fost aprobarea procedurii de acceptare a ofertelor angajante, aceste fiind depuse până cel târziu pe 31 ianuarie 2014“, a precizat Corneliu Cernev.
 
Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ şi se află în insolvenţă din ianuarie acest an.
 
Cine ar fi interesat de preluarea combinatului
 
Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenţie cu două companii din China, Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea. SIF-urile sunt interesate să participe în consorţiu cu Chimcomplex Borzeşti – controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, în vreme ce acţionarul minoritar PCC s-a aliat cu fondul de investiţii Fortissimo Capital. De asemenea, traderul rus Oil Gas Trade mai este interesat, o companie despre care se spune că ar fi  intermediar pentru Gazprom Neft, ca şi producătorul turc de crom Yildirîm Holding. Premierul Victor Ponta a propus şi giganţilor petrolieri SOCAR (Azerbaidjan) şi KazMunaiGaz (Kazahstan) să participe la procesul de privatizare a Oltchim.

Mai puteţi citi:

Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.
 
Intenţiile Oil Gas Trade  (OGT) de a cumpăra combinatul Oltchim sunt cât se poate de serioase, a dat asigurări reprezentantul companiei în România, Florin Rozescu. Potrivit acestuia, compania rusă dispune de resursele financiare necesare pentru a cumpăra combinatul Oltchim, Divizia Petrochimică Bradu şi rafinăria deţinută de Petrom  în Piteşti.
 
Compania Oil Gas Trade, unul dintre investitorii interesaţi să achiziţioneze combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea a prezentant Ministerului Economiei, în această vară, o scrisoare de recomandare din partea Gazprom.
 
Sindicaliştii şi reprezentanţii unor partide din Vâlcea au pus bazele Comitetului pentru salvarea combinatului Oltchim. Această structură ar trebui să pună presiune pe factorii de decizie din Ministerul Economiei deşi, deocamdată, nimeni nu poate spune exact cum se va proceda în acest sens.
 
Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările