Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Oltchim încă aşteaptă despăgubirile de la Astra Asigurări

1
2 Dec 2013 19:30:59
Autor: Daniel Ionascu

Astra Asigurări trage de timp şi tot cere documente justificative în loc să plătească cele 10 milioane de euro în contul poliţei de asigurare managerială pe care asigurătorul o are încheiată cu Oltchim, a declarat, pentru „Adevărul“, Irina Florescu, avocat în cadrul grupului Piperea & Asociaţii, unul dintre administratorii judiciari al combinatului.

„Încă nu s-a soluţionat cererea noastră. Astra tot solicită date la fiecare două-trei luni. Este posibil să fie şi o tragere de timp, dar n-aş putea să spun că sunt inutile. Puteau fi cerute, însă, acum şase luni. Un termen-limită rezonabil ar trebui să existe“, a declarat Florescu.
 
„Am descoperit în actele societăţii o asigurare de răspundere în caz de culpă managerială care acoperă o sumă de 10 milioane de euro. Raportul privind cauzele insolvenţei arată multe decizii proaste ale managementului“, afirma, în luna aprilie, Gheorghe Piperea.
 
Andrei Gerea, ministrul Economiei, a declarat vineri că Oltchim a ajuns în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane de euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, ceea ce ar aduce combinatul pe zero, dar nicio bancă nu îi dă credit. 
 
Angajaţi în greva foamei
 
Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, luni dimineaţa, în curtea societăţii şi au încetat activitatea timp de câteva ore, cerând plata drepturilor salariale restante pe ultimele trei luni şi asigurarea capitalului de lucru pentru creşterea capacităţii de producţie a combinatului. Zece din cei peste 100 de angajaţi care au protestat au decis să intre în greva foamei.
 
Conducerea combinatului a anunţat, ulterior, că va achita, în luna decembrie, drepturile salariale ale angajaţilor combinatului, suma totală aferentă fiind de peste 5,6 milioane de lei, reprezentând tichete de masă şi salarii pentru lunile septembrie şi octombrie.
"La acestea se vor adăuga sumele acordate pentru copiii angajaţilor, cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, în valoare de 132.960 lei, care se vor acorda până în 20 decembrie", potrivit unui comunicat al Oltchim.
 
"Avem speranţa că în continuare o să beneficiem de sprijin şi înţelegere din partea salariaţilor astfel îîncât activitatea de reorganizare a societăţii să se finalizeze cu succes la începutul anului 2014", se mai arată în comunicatul Oltchim, semnat de către administratorul special Bogdan Stănescu.
 
Mai puteţi citi:
 

Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.

 
Intenţiile Oil Gas Trade  (OGT) de a cumpăra combinatul Oltchim sunt cât se poate de serioase, a dat asigurări reprezentantul companiei în România, Florin Rozescu. Potrivit acestuia, compania rusă dispune de resursele financiare necesare pentru a cumpăra combinatul Oltchim, Divizia Petrochimică Bradu şi rafinăria deţinută de Petrom  în Piteşti.
 
Compania Oil Gas Trade, unul dintre investitorii interesaţi să achiziţioneze combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea a prezentant Ministerului Economiei, în această vară, o scrisoare de recomandare din partea Gazprom.
 
Sindicaliştii şi reprezentanţii unor partide din Vâlcea au pus bazele Comitetului pentru salvarea combinatului Oltchim. Această structură ar trebui să pună presiune pe factorii de decizie din Ministerul Economiei deşi, deocamdată, nimeni nu poate spune exact cum se va proceda în acest sens.
 
Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
3.12.2013, 08:47:36

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările