ONT Carpaţi, societate cu o istorie de 76 de ani, sfârşeşte în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul New Montana din Sinaia aparţine societăţii ONT Carpaţi.                                    FOTO: Facebook
Hotelul New Montana din Sinaia aparţine societăţii ONT Carpaţi.                                    FOTO: Facebook

Acţionarii de la ONT Carpaţi, societate cu activitate în sectorul turistic, înfiinţată pe piaţa locală încă din 1936, au anunţat intrarea în faliment a firmei.

ONT Carpaţi figurează cu o datorie de cinci milioane de euro către acţionarul majoritar, Bank of Cyprus. Aceasta deţine o pondere de aproximativ 93,82% din acţiunile societăţii prin intermediul companiei Gosman Propreties Limites, cu sediul în Nicosia, Cipru.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Asociaţiilor era o propunere de majorare a capitalului social cu 8,2 milioane lei. Aceasta reprezenta suma necesară pentru „remedierea situaţiei societăţii până în octombrie 2013“, însă a fost respinsă. În schimb, acţionarii au aprobat intrarea directă în faliment.

Pierderile ridicate au rezultat din deprecierea referitoare la creanţa imobilizată datorată de SCHG (Societatea Companiilor Hoteliere Grand, care deţine hotelul Marriott), o depreciere ce a atins 59,5 milioane lei, potrivit raportului anual al companiei, citat de Mediafax.

ONT Carpaţi deţine 35% din acţiunile hotelului de cinci stele JW Marriott din Bucureşti, hotelul de patru stele New Montana din Sinaia şi societatea ONT Carpaţi Airtour, înfiinţată în 1993.

Firma este listată pe piaţa Rasdaq şi are o capitalizare de 22 milioane lei.

În 2011, ONT Carpaţi a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 12% faţă de  2010, atingând valoarea de 10,2 milioane de lei. În schimb, de la un profit de 4,3 milioane de lei obţinut în 2010, anul 2011 a fost finalizat cu o pierdere imensă de 46,2 milioane de lei, chiar dacă datoriile totale s-au redus în 2011 cu 3,6 milioane de lei.

Cine este ONT Carpaţi

ONT Carpaţi, adică Oficiul Naţional de Turism Carpaţi, s-a înfiinţat în perioada domniei lui Carol al II-la, mai exact în 4 ianuarie 1936, când instituţia Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost reorganizată prin „Legea de organizare a Ministerului Internelor“. Prin acest act legislativ se prevedea ca ministerul să preia în subordine mai multe instituţii noi printre care se afla şi „Oficiul Naţional de turism“.

Până la înfiinţarea ONT, asociaţiile turistice a căror activitate generală era alpinismul, au fondat în 1934 Federaţia Societăţilor de Turism şi Alpinism. Din 1936, ONT a patronat o parte dintre aceste asociaţiile turistice.

Însă, schimbarea regimului din România a determinat ca asociaţiile turistice să fie dizolvate în urma hotărârii Consiliului de Miniştri din 11 iunie 1948, iar tot patrimoniul deţinut de ele a fost trecut în subordinea Oficiul Naţional de Turism, potrivit siteului Arhivelor Naţionale.

Denumirea acestei societăţi a devenit consacrată în timpul regimului communist, care a reînfiinţat ONT Carpaţi (Oficiul National de Turism) în noiembrie 1964, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 908. Potrivit acestei hotărâri, ONT Carpaţi era „organizaţie economicã de interes general“ aflată „sub îndrumarea şi controlul Ministerului Comerţului Exterior“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite