Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul European a aprobat sprijinul de 3,57 milioane de euro pentru foştii angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii

0
17 Sep 2014 15:06:34
Autor: Adina Vlad
Ajutorul de 3,57 milioane de euro provine din Fondul European de Ajustare la Globalizare şi va sprijini reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de la Mechel
Ajutorul de 3,57 milioane de euro provine din Fondul European de Ajustare la Globalizare şi va sprijini reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de la Mechel

Parlamentul European a aprobat astăzi raportul prin care şomerii de la Mechel Câmpia Turzii vor primi sprijin de 3,57 milioane de euro în vederea reintegrării pe piaţa muncii.

Parlamentul a aprobat ca aceste fonduri să meargă spre măsuri de sprijinire a 1.000 de lucrătorii care şi-au pierdut slujbele după închiderea combinatului de sârmă. Raportul a fost întocmit de Siegfried Mureşan, europarlamentar PMP. 
 
„Mă bucur că primul meu raport ca europarlamentar va contribui în mod concret la sprijinirea muncitorilor de la Câmpia Turzii. În zonă, şomajul aproape s-a triplat după ce combinatul de sârmă s-a închis, deci acolo exista un risc major de criză socială. Este o a doua şansă pentru întreaga regiune“, a declarat Siegfried Mureşan. 
 
Ajutorul de 3,57 milioane de euro provine din Fondul European de Ajustare la Globalizare şi va sprijini reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de la Mechel. Cea mai importantă măsură care urmează a fi implementată constă în înfiinţarea unui combinat social, care va fi deţinut chiar de către cei 250 de lucrători care vor fi angajaţi în primă fază.
 
„Ca urmare a cursurilor de recalificare, mentorat, stagii sau alte măsuri similare, 375 dintre foştii lucrători de la Mechel şi-au găsit deja un loc de muncă. Deci suntem pe drumul cel bun, însă adevărata provocare va fi înfiinţarea combinatului social care va putea revigora din punct de vedere economic acest oraş. De aceea intenţionez să mă întorc la Câmpia Turzii în următoarele luni pentru a vedea dacă autorităţile s-au ţinut de cuvânt şi au dus proiectul la capăt“, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureşan.
 
Raportul adoptat de Parlamentul European cu 614 voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi 16 abţineri, urmează a fi supus votului şi în Consiliul UE. Ulterior, în maximum două săptămâni, banii vor ajunge în România. 
 
La începutul lui 2013, firma Invest Nikarom, controlată de doi cetăţeni ruşi, a preluat de la gigantul Mechel cele şase combinate din România la preţul modic de 230 de lei (52 de euro). Prin această tranzacţie, firma a preluat controlul asupra combinatelor de la Târgovişte, Câmpia Turzii, Oţelul Roşu, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila, alături de care a mai intrat în tranzacţie Mechel Reparaţii Târgovişte.
 
Invest Nikarom este controlată de către Victor Chumakov (58 de ani) şi Svetlana Chumakova (55 de ani). Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.

Mai puteţi citi:
 
Primul combinat social din ţară, cel de la Câmpia Turzii, începe selecţia viitorilor angajaţii, anunţă Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. Mâine va avea loc o conferinţă de presă pe această temă la care este aşteptat şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
 
Producţia de oţel se îndreaptă spre minimul din 2009, dar energia pentru industrie este cu aproape 40% mai scumpă. În cei aproape cinci ani de criză, adică de la începutul anului 2009, cel mai dificil pentru România după căderea Lehman Brothers, şi până în primul semestru al acestui an, preţul energiei pentru industrie s-a majorat cu circa 38%, după cum arată datele publicate de la Eurostat.
 

COS Târgovişte investeşte în tehnologie, dar uită de greutăţile oamenilor Întreprinderea COS Târgovişte a încheiat instalarea, autorizarea şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de compresoare pentru producerea de aer comprimat, necesar la funcţionarea optimă a utilajelor specifice producţiei de oţel. 

După relansarea în luna februarie şi stabilizarea pe tendinţă de creştere a producţiei de ţaglă, COS Târgovişte (fost Mechel) inră în pâine. Începând din această lună, COS Târgovişte readuce în gama oţelurilor realizate şi sortimentele de oţeluri de calitate superioară, precum oţel carbon, oţeluri slab aliate, aliate şi aliate cu nichel.
 
Muncitorii de la Mechel Târgovişte îşi vor primi, în cel mai scurt timp, restanţele salariale. Autorităţile au făcut demersuri la Bucureşti pentru a plăti din Fondul de Garantare, creanţele pentru 9 companii cu probleme. În total, peste 1100 de muncitori îşi vor primi banii.
 
UPDATE Explozie la Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte, cinci angajaţi au fost răniţi
Cinci angajaţi ai Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte au fost răniţi în urma unei explozii care a avut loc, luni, la una dintre oţelării, doi dintre ei fiind transportaţi la Spitalul de Arşi din Capitală, iar ceilalţi trei la Spitalul Judeţean din Târgovişte, arată Mediafax.
 
Ruşii de la Invest  Nikarom, care au preluat toate combinatele din România, vor pune lacăt pe Laminorul de la Brăila. Anunţul a fost făcut de şefii companiei, la Târgovişte, acolo unde liderul de sindicat, Constantin Iarca, a fost chemat la discuţii.
 
Mechel Câmpia Turzii va concedia 148 de angajaţi
Administratorul judiciar al combinatului Mechel Câmpia Turzii, care a intrat în insolvenţă în luna aprilie, a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai societăţii, a anunţat de liderul de sindicat, Ioan Pascu.
 
Muncitorii de la Mechel Târgovişte, concediaţi în luna februarie a acestui an au protestat astăzi, în faţa Prefecturii Dâmboviţa, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii şi nici celelalte drepturi pe care le aveau. Peste 200 de persoane au scandat împotriva Guvernului şi a patronilor ruşi, care în opinia lor nu vor decât să distrugă cel mai mare combinat din ţară.
 

EXCLUSIV FOTO VIDEO Protestatarii de la Mechel Oţelu Roşu au reuşit să discute cu conducerea combinatului. Salariile peste cel puţin 45 de zile Deşi a venit de la Buzău pentru a-şi susţine colegii protestatari, liderul sindical Gheorghe Butica de la Sindicatul Ductil Steel Buzău nu a putu să le spună oamenilor când îşi vor primi salariile

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările