Patronatele îl contrazic pe ministrul Teodorovici: profesiile liberale sunt tot în pericol, întreprinzătorii nu trebuie „să stea liniştiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR) informează comunitatea prestatorilor de servicii şi de profesii liberale că proiectul Codului Fiscal propus de Ministerul Finanţelor Publice înaintat Parlamentului nu conţine exceptarea de la reclasificare a profesiilor liberale. CNPR contrazice, astfel, afirmaţiile ministerului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Cu referire la declaraţia făcută de ministrul de Finanţe în cadrul emisiunii «Imparţial» de la postul de televiziune Digi 24, în legătură cu dezinformarea la care ar fi supuşi contribuabiliii - profesii liberale, menţionăm că nici astăzi, 18.05.2015, ora 20.45, nu era eliminată de pe site-ul Ministerului de Finanţe, din proiectul Hotărârii de modificare şi completare a HG nr.44/2004, abrogarea exceptării de la recalificare a profesiilor liberale şi a drepturilor de autor“, se arată într-un comunicat al CNPR.

Criteriile de reclasificare, „nerealiste“

Confederaţia Naţională a Patronatului Român informează prestatorii de servicii - profesii liberale că „nu trebuie «să stea linistiţi»“, deoarece proiectul Codului Fiscal propus de Ministerul Finanţelor Publice înaintat Parlamentului nu conţine exceptarea de la reclasificare a profesiilor liberale.

„Criteriile prevăzute în proiectul Codului Fiscal pentru definirea activităţii independente sunt nerealiste şi nu permit păstrarea caracterului indepedent al profesiilor liberale, statuat prin legi specifice“, precizează CNPR.
Patronatele şi uniunile profesionale resping ferm abrogarea excepţiei de la reconsiderare, încă în vigoare.
Patronatele, definite ca parteneri sociali, nu au fost consultate în legătură cu definiţia dependenţei/independenţei, nici în legătură cu faimosul articol 11 din proiectul Codului Fiscal care introduce liberul arbitru în controalele fiscale.

Ce vor întreprinzătorii

În şedinţa comună din data de 14.05.2015 a Patronatelor şi organizaţiilor profesionale reprezentative din România (medici, stomatologi, medici veterinari,  farmacişti, experţi contabili, avocaţi, arhitecţi, jurnalişti) s-a propus completarea Art. 7. Punct 3, astfel:

** „activitate independentă - activităţile care generează venituri din profesii libere, drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare precum şi orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte majoritatea dintre următoarele criterii (...)“.

„Fără această prevedere, conform definiţiei actuale a dependenţei/independenţei, o mare parte a profesiilor liberale nu vor mai putea opera, deoarece ele au nevoie, în multe situaţii, de baza materială a beneficiarului“, atenţionează CNPR.

Amnistierea fiscală „nu e argumentată credibil“

În ceea ce priveşte expunerea de motive privind amnistia fiscală, aceasta „nu argumentează credibil amnistierea“, spun liderii patronali.

Profesiile liberale consideră amnistia fiscală o reparaţie a greşelilor făcute de ANAF.

„În baza legii nu poţi să consideri ca fiind angajat un prestator de servicii - profesie liberală -  care nu mai figurează în Registrul general de evidenţă al salariaţilor (Revisal) deoarece nu este salariat, ci a ales o formă de colaborare diferită permisă de lege“.

În acest context, „credem că Parlamentul ar trebui să solicite Ministerului Finanţelor Publice adevărata motivaţie a amnistiei propuse, deoarece, în mod evident cea prezentă nu reflectă realitatea“, conchide CNPR.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite