Patronii care înfiinţează firme noi trebuie să nu fi avut participaţii în alte firme dacă vor impozit de doar 1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numai întreprinzătorii independenţi primesc maximul de facilităţi la înfiinţarea firmei noi
Numai întreprinzătorii independenţi primesc maximul de facilităţi la înfiinţarea firmei noi

Microîntreprinderile nou înfiinţate începând din 2016 vor beneficia de impozitul de 1%, în primii doi ani, doar dacă acţionarii nu au mai avut, dar nici nu vor avea, cel puţin încă patru ani, participări la alte firme româneşti sau străine, se arată în proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal, obţinut de Profit.ro.

Sistemul de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor va fi modificat, din 2016, potrivit noului Cod Fiscal.

Astfel, firmele nou-înfiinţate care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni vor avea o cotă de impozit de 1%, în primele 24 de luni, dacă acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, notează Profit.ro.

În completarea Codului Fiscal, normele precizează „condiţia nedeţinerii de titluri de participare la alte persoane juridice trebuie îndeplinită pe toată durata de 48 de luni din existenţa persoanei juridice nou-înfiinţate şi vizează deţinerile la persoane juridice române şi străine“.

Facilitatea se va aplica doar microîntreprinderilor înfiinţate începând de anul viitor.

În prezent, cota pentru microîntreprinderi este de 3%. Din 2016, vor fi trei cote în funcţie de numărul de salariaţi, astfel: 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, 2% pentru cele care au un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi.

O excepţie pentru startupuri

Profit.ro mai arată că, prin excepţie, microîntreprinderile - persoane juridice române nou-înfiinţate - care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, au cota 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării.

Salariatul trebuie să fie angajat în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării firmei şi să aibă contract individual de muncă cu normă întreagă.

De asemenea, plafonul de venituri pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor va fi majorat, din 2016, de la 65.000 la 100.000 de euro, menţionează sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite