Petrom cere „atenţie“ cu taxarea: La 80 de dolari pe barilul de ţiţei investiţiile sunt sub presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom va investi în explorare anul acesta mai mult decât în toţi anii de la privatizare până în prezent, dar companiile petroliere trebuie să lucreze împreună cu autorităţile pentru a găsi soluţii în special în ceea ce priveşte taxele, pentru a trece de această perioadă în care preţul barilului de petrol a scăzut la aproximativ 80 de dolari, a declarat marţi Gabriel Selischi, membru în boardul executiv al Petrom.

„Anul acesta, Petrom va investi în explorare mai mult decât a investit în toţi anii de la privatizare încoace. Aceasta va fi o investiţie fără precedent pentru a materializa descoperirile recente. (...) Vrem să continuăm să investim, dar vedem acum că preţul petrolului a scăzut la un nivel fără precedent. Trebuie să lucrăm împreună cu Guvernul şi cu alţi actori din industrie pentru a trece de această perioadă dificilă. Cu 80 de dolari pe baril toate investiţiile sunt sub presiune. Trebuie să fim foarte atenţi cu taxarea“, a explicat Gabriel Selischi, în cadrul unui forum economic.

Reprezentantul Petrom a precizat că în 2014 compania se aşteaptă la al doilea an consecutiv de creştere a producţiei, după mai mulţi ani de scădere. „Anul 2014 este un an special pentru Petrom, pentru că sperăm să fie al doilea an consecutiv de creştere a producţiei. După mai mulţi ani de scădere a producţiei, cu mai mult de 5%—7% în anumiţi ani, am văzut o stabilizare şi chiar o uşoară creştere în 2013, şi sperăm că în 2014 vom obţine acelaşi rezultat“, a precizat reprezentantul Petrom.

Selischi a adăugat că producţia de petrol şi gaze în România înseamnă nu numai o independenţă energetică mai bună, dar şi şansa mai multor oameni să lucreze în industrie şi contribuţii mai mari la PIB-ul ţării.

Petrom şi Exxon explorează mai multe perimetre în Marea Neagră, inclusiv blocul de mare adâncime Neptun, unde, în 2012, a anunţat o potenţială descoperire a unui zăcământ ce ar putea avea între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz. Aceste zăcăminte ar urma să intre în producţie din 2019.

Preşedintele Traian Băasescu şi premierul Victor Ponta au anunţat de mai multe ori că din 2019-2020, România va deveni independentă din punct de vedere energetic, ba chiar va exporta gaze către Republica Moldova.

Scandalul redevenţelor şi "taxa pe stalp"

În acest an expiră termenul de zece ani în care nu s-a putut modifica nivelul redevenţelor la petrol şi gaze naturale. Acestea au fost motiv perpetuu de scandaluri politice în ultimii ani, din cauză că statul încasează prea puţin din aceste resurse, respectiv o sumă în jur de 200 de milioane de euro anual. Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a anunţat deja scăderea taxei pe construcţii speciale de la 1,5% din valoare la 1% şi exceptarea construcţiilor care se găsesc pe platforma continentală a Mării Negre.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut cu 22% în acest an, din cauza ofertei mai mari decât cererea, pe fondul creşterii producţiei din şişturi în SUA şi Canada şi a problemelor economice la nivel mondial. Industria petrolieră, la fel ca şi cea energetică, a fost afectată în acest an de introducerea taxei pe construcţiile speciale.

Mai puteţi citi:  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite