Piaţa aerului condiţionat, poluată de instalaţiile vechi. O directivă europeană le interzice, dar în magazine încă se mai găsesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele vechi de aer condiţionat umflă factura la curent cu 30%
Aparatele vechi de aer condiţionat umflă factura la curent cu 30%

Mai mult de jumătate dintre aparatele de climatizare sunt depăşite, funcţionează cu substanţe toxice şi au consumuri prea mari de energie. O directivă europeană le interzice, dar în magazine încă se mai comercializează.

În România nu există nicio fabrică de aparatură pentru aer condiţionat, dar piaţa locală se ridică la 30-50 de milioane de euro. Iar din import au fost aduse, pe lângă mărcile consacrate, şi instalaţii de calitate mai joasă, al căror preţ este mult mai mic.

Conform Directivei ERP 2009/125, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2013, aparatele cu compresor tip ON/OFF sunt interzise de la comercializare, dar şi acum încă se mai comercializează astfel de instalaţii vechi, care au un consum energetic de câteva ori mai mare decât cele noi.

Prin înlocuirea vechilor sisteme cu cele de tip inverter, consumul de energie este redus cu până la 30%, iar cel al emisiilor de carbon cu 20%“, a declarat ieri Florin Rădulescu, directorul general al AVI Compact – principalul importator în România al mărcilor premium de climatizare (Daikin, Vaillant, Viessmann, De Dietrich, Tecnair LV şi France Air).

Frica de facturi accelerează vânzările

Într-o perioadă în care se construieşte extrem de puţin, ar fi de aşteptat ca şi piaţa de aer condiţionat să se contracteze, însă nu este deloc aşa.

Specialiştii de la AVI Compact au remarcat o creştere a ponderii proiectelor de eficientizare energetică pentru clienţii corporate, având în vedere necesitatea tot mai stringentă de a economisi energia, mai ales în clădirile mari.

În 2014, compania a observat, ca tendinţă a pieţei, pe segmentul corporate, îndreptarea clienţilor spre proiecte de eficientizare, pentru reducerea consumului de energie şi a costurilor de mentenanţă.
Soluţiile de eficientizare energetică sunt personalizate şi presupun servicii de audit energetic, studii de recomandări, soluţii de proiectare şi montaj. Prin proiectele de eficientizare, consumul de energie se poate reduce cu 30%
“, a arătat Florin Rădulescu.

Cei mai importanţi clienţi AVI Compact pe proiecte de eficientizare energetică sunt din zona bancară şi de retail, dar şi din sectorul hotelier. Compania vizează şi birourile de arhitectură şi de proiectare.

Potrivit liderului companiei, piaţa românească a aerului condiţionat este împărţită între sectorul rezidenţial (60%-70%), reprezentat de locuinţele particulare, şi cel corporate – bănci, hoteluri, clădiri de birouri (30%-40%), acesta din urmă resimţind cel mai acut nevoia de upgradare.

E nevoie şi aici de un program „Rabla“

Având în vedere starea tehnică depăşită în care se regăsesc mai mult de jumătate dintre sistemele de climatizare şi consumul energetic mare al acestora, ca să nu mai vorbim de Directiva 125, necesitatea demarării unui program de tip „Rabla“ este evidentă.

S-ar cere, într-adevăr, un astfel de program, dar deocamdată nu e susţinut de nimeni pentru că acele aparate vechi şi echipamentele dezafectate nu se mai pot folosi la nimic“, a mai spus Florin Rădulescu.

În prezent, îi susţinem pe clienţii mari, care apelează la noi pentru a-şi upgrada sistemele, prin reducerea pe cât posibil a costurilor de relocare şi dezafectare, costuri care nu sunt deloc mici“.

Ce caracteristici are vârful tehnologic al sistemelor de aer condiţionat? Spre exemplu, „Ururu Sarara“ este primul şi unicul sistem din lume care combină într-o singură unitate răcirea, încălzirea, purificarea aerului, ventilaţia, umidificarea şi dezumidificarea, folosind aer proaspăt.

Este cel mai eficient sistem, din punct de vedere energetic, fiind clasificat în categoria A+++. „Ururu Sarara“ a câştigat în 2013 prestigiosul premiu Ret Dot Design.

Pentru comparaţie, un astfel de sistem consumă cinci watti pe oră în regim de ralanti, cu un zgomot de 19 decibeli, în timp ce un sistem vechi consumă 50 de watti pe oră şi face un zgomot de peste 30 de decibeli.

În fine, specialiştii de la AVI Compact recomandă celor care vor să-şi cumpere un sistem de climatizare să fie atenţi la clasa energetică şi la anul fabricaţiei:
Este ideal ca anul fabricaţiei să fie acelaşi cu al achiziţiei, pentru că perioada de garanţie curge de la momentul cumpărării, nu al producţiei. În orice caz, cel mai bine este să evitaţi să cumpăraţi sisteme fabricate înainte de 1 ianuarie 2013“.
 


Diferenţe de preţ de la simplu la dublu

De ce se mai vând, totuşi, sisteme învechite şi cu un consum mare? Preţul ar fi una dintre explicaţii. Un sistem premium, din clasa energetică A şi foarte silenţios, poate ajunge la 500-600 de euro, iar cele din categoria lux – la peste 700 de euro. Cele vechi, din clasa energetică D-E, se vând cu până la 300 de euro...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite