Afaceri

articolul anterior articolul urmator

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a crescut la 3,6 miliarde euro, anul trecut

0
22 Mar 2017 12:20:32
Autor: Elena Deacu

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut anul trecut cu 17% faţă de anul anterior, atingând o valoare a tranzacţiilor de 3,6 miliarde euro, arată o analiză a PwC România, care arată că trendul va continua şi în 2017, iar sectoare precum cel medical, industrial şi al bunurilor de larg consum vor continua să se consolideze şi să atragă noi investiţii.

„Rămânem optimişti în legătură cu perspectivele de dezvoltare ale pieţei locale de fuziuni şi achiziţii pe termen mediu şi lung. Conform analizei PwC, în anul 2016 au fost anunţate 140 de tranzacţii cu o valoare totală de 3,6 miliarde euro. Este de remarcat totodată o aparentă necorelare cu piaţa globală, care a înregistrat o uşoară scădere în acelaşi interval. Aceasta şi pentru că valoarea pieţei la nivel local a fost influenţată puternic anul trecut de un număr mic de tranzacţii cu o valoare substanţială. O altă explicaţie ar fi creşterea competitivităţii şi atractivităţii economiei româneşti în contextul geo-politic regional”, a spus Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias, coordonator al echipei de consultanţă fiscală şi juridică în Tranzacţii.

Expertii în tranzacţii ai PwC sunt de părere că piaţa locală de fuziuni şi achiziţii îşi va menţine tendinţa ascendentă şi în anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare în domenii precum cel medical şi farmaceutic, industrial şi în sectorul bunurilor de larg consum, precum şi de o tendinţă de relocare către Europa de Est, inclusiv în România, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacităţi de producţie în Asia.

„La nivel local, există un interes tot mai mare pentru tranzacţii, pe fondul continuării unor procese de consolidare începute în anii trecuţi. Se resimte o anumită efervescenţă în piaţa locală, se poartă multe negocieri şi discuţii, sunt mai multe tranzacţii iniţiate, atât de către vânzători, cât şi de cumpărători. Observăm un număr tot mai mare de antreprenori interesaţi de perspectiva unui proces de vânzare, care îi ajută să primească şi o indicaţie referitoare la valoarea de piaţă a afacerii lor, deşi nu toate discuţiile se concretizează în tranzacţii efective”, a declarat Cornelia Bumbăcea,  Liderul Departamentului de Tranzacţii, PwC România.

Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România şi Europa de Sud-Est, susţine că, pentru ca România să se bucure de o creştere economică sustenabilă, este necesară încurajarea mediului de afaceri printr-o viziune fiscală pe termen lung, care să stimuleze investiţiile.

„Observăm creşterea numărului investitorilor financiari (fonduri de private equity) care devin interesaţi de piaţa din România, orientându-se în principal către afacerile care au demonstrat potenţial de dezvoltare sustenabilă, au o echipa competentă de management şi poziţii consolidate pe piaţa în care activează. Valoarea pieţei de tranzacţii şi atractivitatea companiilor vor creste şi ca urmare a stabilizării performanţelor financiare ale acelor business-uri care sunt susceptibile a face obiectul unei tranzacţii, dar şi pe fondul creşterii nivelului de încredere şi predictibilităţii perspectivelor de dezvoltare pentru următorii 5-10 ani”, a declarat Dragoş Atanasiu, Senior Manager în cadrul departamentului de Tranzacţii al PwC România.

Potrivit unei estimări publicate în luna ianuarie de firma de audit şi consultanţă Deloitte, valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a fost de 3,4-4 miliarde euro în 2016, cu 23% mai mult decât în anul precedent. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările